top of page
Schoolgirl with Books
Yazarın fotoğrafıPandabiyat Ekibi

Deniz Ayfer Tüzün - Devrim, Kalem, Park

"1980’de Türkiye’den gitmek zorunda kalan Devrim’in kendinden, yaşamdan, yaşamın içindeki taşlardan yonttuklarından kalemi ile bahsetmesi ve bunu çocukluğunun geçtiği, arkadaşlıklarının belki de tek tanığı olan Park’a armağan etmesinin şiir hâline gelmiş hikâyesi bu şiirler."


Deniz Ayfer Tüzün
Deniz Ayfer Tüzün

“Devrim, Kalem, Park” benim üçüncü şiir kitabım. Çıraklık, kalfalık, ustalık sıralamasını yaparak klişeleşmeyeceğim. Çünkü her şiir kitabının, kendi içinde ustalığı da acemiliği de barındırması gereğine inanıyorum. Şiirin geliştirilmesi, bir koşu bandında olması ya da doğması, büyümesi her an her yerde olabilmeli. Devrim, Kalem, Park bu yüzden, olabileceklerin, olanların bir arada bulunmasından doğdu.


Şiiri salt insan üzerinden, aşk üzerinden, çiçek böcek üzerinden almıyorum. Çoğulluğun türettikleri olabilmeli şiir. Kitapta biraz da bu sebeple üç bölüm var. “Devrim” inançlı değerlere dikkat çekmek için atılmış bir başlığın ardından yazılan şiirleri kapsıyor. Ardından “Kalem” bölümü geliyor. İnanıyorsunuz, inandığınızı yazıyorsunuz. Ya da belki sadece akıl ve kalp yolunuzdakileri. Düşünün ki; inandıkları uğruna çok sevdiğiniz biri sizden uzaklara gitmek zorunda kalıyor. Ve size ulaşmasının en kolay yolu yazmak. İşte Devrim ve Kalem arasındaki köprünün temelleri burada atılıyor. Sonra o köprüden yolunuz “Park’a” çıkıyor. Ulaşmak istediklerinizle buluşacağınız bir park gibi düşleyin. Orada çocukluk arkadaşlarınız var.


“Devrim, Kalem, Park” aslında iki türden oluşan bir dosya. Dosyanın bir bölümü öykü, diğeri şiir. 1980’de Türkiye’den gitmek zorunda kalan Devrim’in kendinden, yaşamdan, yaşamın içindeki taşlardan yonttuklarından kalemi ile bahsetmesi ve bunu çocukluğunun geçtiği, arkadaşlıklarının belki de tek tanığı olan Park’a armağan etmesinin şiir hâline gelmiş hikâyesi bu şiirler. “Park” bölümünde şiirlerin başında yer alan isimler, Devrim’in arkadaşları. Hepsinin hikayesini anlatmaya çalıştım bu bölümde. Dosyanın bu şiir kısmı yani “Devrim, Kalem, Park” 2019 Muammer Hacıoğlu şiir yarışmasında Jüri Özel Ödülü’ne değer görülmüştü. Ve yine bu bölümdeki kadınların ve dolayısıyla Devrim’in öyküsü, kaleme aldığım tiyatro oyunu olarak “Biz Kaç Kadınız” adıyla sahnelendi.


“Devrim, Kalem, Park” 2020 yılında yayımlandı. Şu ana kadar dört yüze yakın okuyucuya ulaştı. Umarım kitaptaki şiirleri okuyanlar, inanç ve direnç gösterdiklerimizin yazıldığı ve yazılanların bizi özlemlerimize, kavgamıza, sevdalarımıza götürebileceğine inanmışlardır. Ben buna inandım ve “Devrim, Kalem, Park’ı” bu inançla yazdım.


Okuyanlara, inananlara selam olsun.




 

Yayınevi: Artshop Yayıncılık


Sayfa Sayısı: 72


Ebat: 13,5x19,5 cm


Baskı Yılı: 2020


Kategori: Şiir

Kommentare


Schoolgirl with Books
bottom of page