Edebi Metinler - Okuma Listesi 1
top of page
Schoolgirl with Books

Edebi Metinler - Okuma Listesi 1

Yaratıcı yazarlık, yazın sanatı, edebiyat dersleri ve okuma deneyimi üzerine yazılmış kitaplardan oluşan bir listeyi, “Edebi Metinler” başlığı altında yayımlayacağımız yazı dizisiyle, her ay sizlerle paylaşıyoruz.




Ernest Hemingway - Yazma Üzerine - Bilgi Yayınevi


“Bazı yazarlar, bir başka yazarın tek bir cümle yazabilmesine yardımcı olabilmek için doğmuştur.”


Dünyanın en önemli yazarlarından biri olan, Nobel ve Pulitzer ödüllü Ernest Hemingway'in yazarlık, yazma eylemi, yazarın çalışma alışkanlıkları, disiplini ve edebiyat üzerine düşüncelerinin bir araya getirildiği bu kitap; Hemingway'in nasıl yazdığını, yazarken nasıl düşündüğünü öğrenmek isteyenlerin yanı sıra; yazarlara, yazar adaylarına, yazmakla ve edebiyatla ilgilenen herkese yol gösteren, ufkunu genişleten bir rehber özelliği taşıyor.


Larry W. Phillips bu kitabı oluştururken, Hemingway'in tüm eserlerini, söyleşilerini, editörlere, sanatçı dostlarına, arkadaşlarına yazdığı mektuplarını titizlikle araştırıp, onun yazarlık ve yazma sanatıyla ilgili görüşlerini derledi. Kitabın yazarlara ve yazarlık öğrencilerine faydalı olmasını amaçlayarak yaptığı derlemeyi, “Yazmak Nedir?”, “Neye Yarar?”, “Yazarın Nitelikleri”, “Ne Hakkında Yazmalı?”, “Çalışma Alışkanlıkları”, “Neleri Atmak Gerektiğini Bilmek”, “Argo ve Dilin Kullanımı”, “Yazarın Hayatı”, “Yazmanın Istırabı ve Keyfi” gibi alt başlıklarda topladı.


Hemingway'in ilk yayıncılarından, arkadaşı Charles Scribner Jr. imzalı önsöz ve Larry W. Phillips'in giriş yazısıyla başlayan kitabın sonuna, kitapta adı geçen eserlerin yer aldığı bir dizin eklendi. Elif Derviş'in çevirdiği kitap Türkçe'de ilk kez yayımlanıyor.


“Bu kitap, Hemingway'in yazarın doğası ve yaşamındaki unsurlar üzerine düşünceleri ile yazarlara yazma sanatı, çalışma alışkanlıkları ve disiplin konularında verdiği özel ve faydalı öğütleri içermektedir. Hemingway'in kendine özgü kişiliği genel bir bilgelik, zekâ, mizah ve kavrayış ile yazarın ve yazarlık mesleğinin dürüstlüğü konusundaki ısrarıyla ortaya çıkmaktadır.”


Larry W. Phillips'in giriş yazısından bir bölüm


Derleyen: Larry W. Phillips


Çevirmen: Elif Derviş


Sayfa Sayısı: 168


 

Asuman Kafaoğlu Büke - Yazın Sanatı - Can Yayınları


Asuman Kafaoğlu Büke, 90’lı yıllardan bu yana gazetelerin kitap eklerinde ve dergilerde edebiyat üzerine yazılar yazıyor. Çoğunlukla roman sanatını inceleyen ve araştıran çalışmalar bunlar. Bü­ke’nin, açık, anlaşılır bir dili var. Okurlar tarafından takip edilen, onlara yazılarıyla rehberlik eden bir yazar Asuman Kafaoğlu Büke.


“Yazın Sanatı,” onun yazılarından bir derleme. Kafaoğlu Büke, kitabı oluştururken farklı bir yol izliyor. Yazılarını seçerken, edebiyatın belli başlı kavramlarını göz önünde tutarak anlam, içerik, üslup, dil gibi başlıklar altında, güncel romanlarla açıklanınca ortaya, okumaya doyamayacağınız bir edebiyat yolculuğuna çıkarıyor.


Hem geçmişte yayımlanan romanlara hem edebî kavramlara ulaşmak, bilgi almak, bunun yanında edebiyatın sonsuz hazlarla dolu bahçesinde dolaşmak isteyen okur için iyi bir kılavuz kitap “Yazın Sanatı.”


Sayfa Sayısı: 232


 

Ursula K. Le Guin - Dümeni Yaratıcılığa Kırmak - Hep Kitap


Bir içgüdüdür yazarlık. Kimseye anlatılamayacak bir çağrı gibi insanı ele geçirir ve kurulan bir hayal tüm gerçekliğe baskın çıkar. Kâğıda dökülenden çoğu kez memnun kalınmaz, eksiklikler fark edilir ancak adı konulamaz. İşte bu noktada, Amerika’nın yaşayan en önemli yazarlarından Ursula K. Le Guin kendi sırlarını açıklıyor ve yaratıcılık denen bu fırtınalı denizde tüm yazarların elinden tutup, onlara dalgalarla nasıl boğuşacaklarını konusunda yol gösteriyor.


Modern çağda yazı yazmanın zorlukları da var kitapta; “Doğru yerde doğru kelimeyi kullanarak bir ritim yakalamak mümkün mü?”, “Bakış açısında tutarlılık metni nasıl etkiler?” gibi soruların yanıtları da.


Dümeni Yaratıcılığa Kırmak,” yalnızca bir kitap değil; alıştırmalar ve püf noktaları ile dünya edebiyatına damga vurmuş isimlerin gizemlerinin peşine düşeceğiniz bir harita, bilinmezlere karşı rotanızı belirlemenizi sağlayacak bir pusula da aynı zamanda. Haydi, siz de dümeni yaratıcılığa kırın!


Çevirmen: Damla Göl


Sayfa Sayısı: 144


 

Umberto Eco - Genç Bir Romancının İtirafları - Kırmızı Kedi Yayınevi


Roman yazarı olarak geçmişi otuz yılı bulmayan Umberto Eco, bu nedenle kendini genç bir romancı olarak niteliyor ve “Genç Bir Romancının İtirafları”nda, felsefeci ve kuramcı olarak arkasında bıraktığı uzun kariyerinden çok genç bir romancı olarak geçirdiği yıllara bakıyor. Eco bu iki alanı birlikte kullanmasının kurmaca yapıtlarındaki verimli sonuçlarına eğiliyor.


Kurmaca ile kurmaca dışı arasındaki sınırı araştırıp, bu sınırın çevresinde keyifle, eğlenerek ve eğlendirerek, zekice yaklaşımlarla dolanıyor. Okuru kendi yaratıcı yöntemlerinde gezintiye çıkarıyor ve kendi roman dünyasını nasıl yarattığının ipuçlarını veriyor. Orta çağ uzmanı, felsefeci ve çağdaş edebiyat alanında etkin bir isim olan Umberto Eco, kurmaca yapıtlardaki hayali kahramanlara ve gerçek hayattaki algılanmalarına da değişik bir açıdan bakıyor.


Günümüzün en seçkin yazarlarından olan Umberto Eco'nun yaratıcılığının arka planını merak edenler için eğlendirirken bilgilendiren bu kitap bir hazine niteliğinde.


Çevirmen: İlknur Özdemir


Sayfa Sayısı: 192


 

Ahmet Hamdi Tanpınar - Edebiyat Üzerine Makaleler - Dergâh Yayınları


Bir Türk felsefesi yoktur, fakat bir Türk edebiyatı vardır ve bu edebiyat, duygular, hayaller ve semboller vasıtasıyla Türk milletinin hayat karşısında aldığı tavrı, yani Türk’ün insan, kâinat, toplum, din hakkındaki görüşlerini canlı bir şekilde ifade eder.


Felsefe, Doğu’da ve Batı’da efsanelerin, dinlerin ve edebî eserlerin yorumundan doğmuştur. Eğer, bir Türk felsefesi yaratılacaksa, bunun kaynağı, hiç şüphesiz Türk edebiyatı olacaktır.


Türkler, edebî eserler vücuda getirmişler ve severek okumuşlardır ama onların derin mânaları üzerinde düşünmemişlerdir. Türkiye’de en basit şekli ile edebiyat tenkidi, Tanzimat’tan sonra başlar. Bunların büyük bir kısmı sövme, övme veya basit dil ve tarih yanlışlıklarının tesbitinden ibarettir.


Edebî eserlerin ilmî olarak incelenmesi Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü ile başlar. Köprülü, Türk edebiyatı ile Türk tarihi arasında bağlantılar kurar. Nurullah Ataç, derine inmeyen izlenimci bir tenkitçidir. Kendisi de bir sanatkâr olan Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) Türk edebiyatına yaratıcı bir gözle bakar. Onun başkalarına üstün olan tarafı, tarih ile beraber sosyoloji, psikoloji ve felsefe kültürüne de sahip oluşudur. O, Türk edebiyatını zengin bir kültüre dayanan bir bakışla yorumlar. Bunu ona ait XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi ile Dr. Zeynep Kerman’ın toplayarak bir araya getirdiği Edebiyat Üzerine Makaleler’de açık olarak görürüz.


Bu makaleler Türk edebiyatı üzerinde yeni yorumlar yapmak isteyenlerin mutlaka okumaları gereken kaynaklardır. Bilhassa üniversite öğrencileri ile serbest düşünceli aydınlar, onlarda ciddi olarak tartışabilecekleri pek çok yeni görüşler bulacaklardır.


Prof. Dr. Mehmet Kaplan


Hazırlayan: Zeynep Kerman


Sayfa Sayısı: 535

Schoolgirl with Books
bottom of page