Edebiyat Uyarlaması 10 Tiyatro Oyunu
top of page
Schoolgirl with Books

Edebiyat Uyarlaması 10 Tiyatro Oyunu

Devlet Tiyatroları tarafından bu sezon sahnelenen edebiyat uyarlaması 10 tiyatro oyunu.



Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikâye” / İstanbul DT


(Büyük Oyunu – 1 Perde – 1 Saat 10 Dakika)


Yazar: Sait Faik Abasıyanık


Uyarlayan: Savaş Dinçel


Yönetmen: Ozan Uçar


Oyuncu: Taner Turan


Konu: Büyük yazar Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek, onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız?


 

80 Günde Devr-i Alem / İstanbul DT


(Büyük Oyunu – 2 Perde – 2 Saat 15 Dakika)


Yazar: Jules Verne


Uyarlayan: Mark Brown


Çevirmen: Başak Othan


Yönetmen: Gökhan Kocaoğlu


Oyuncular: Can Şıkyıldız, Rojhat Özsoy, Fazıl Aksakal, Canan Maktal, Can Albayrak


Notlar: Yeni Tiyatro Dergisi “7. Emek ve Başarı Ödülleri” - En İyi Kostüm Tasarımı - Burcu Melek Bozan


Konu: 1872 Londra... Tam bir İngiliz centilmeni olan eksantrik Bay Phileas Fogg, dünyanın etrafını 80 günde gezebileceğine dair bir bahse girer ve bu uğurda elinde avcunda ne varsa ortaya koyar. Bu çılgın macerada kendisine sadık hizmetkârı Passepartout eşlik etmektedir. Birlikte üç kıta ve dört okyanus aşacak, Londra'dan Vahşi Batı'ya uzanan olağanüstü bir yolculuğa çıkacaklardır. Trenlerden gemilere koşturacak hatta bir fille bile seyahat edeceklerdir! Ne var ki zamana karşı yarışırken karşılarında farkında olmadıkları bir engel vardır: Fogg'un bir kanun kaçağı olduğuna kendini inandırmış Detektif Fix peşlerindedir ve bu yolculuğu engellemek için elinden geleni yapmaktadır. Fogg'u ise bu yolculukta hayatında hiç bilmediği başka bir macera beklemektedir: Aşk...


Beş oyuncunun düzinelerce farklı role hayat verdiği bu sürükleyici, eğlenceli ve çılgın macera sizleri de içine çekecek ve dünya etrafında fantastik, tehlikeli ve sürprizli bir yolculuğa çıkaracak.


 

Fare Kapanı / Ankara DT


(Büyük Oyunu – 2 Perde – 2 Saat 25 Dakika)


Yazar: Agatha Christie


Çevirmen: Savaş Özdural


Yönetmen: İpek Çeken


Oyuncular: Pelin Şahin, Özgür Deniz Kaya, Şevki Çepa, Gülçin Yaşaroğlu Boyav, Ercan Eker, Selver Kınık Onurlu, Kıvanç Değirmenci, Çağrı Turan


Konu: Fare Kapanı, Agatha Christie’nin aynı adlı romanından uyarlanmış oyunudur. Oyunda; soğuk bir kış günü, Londra’da işlenmiş bir cinayet sonrası, bir dağ motelinde mahsur kalan insanların gittikçe ilginçleşen, gizemli öyküleri anlatılıyor.


 

Satranç / Ankara DT


(Büyük Oyunu – 1 Perde – 1 Saat 5 Dakika)


Yazar: Stefan Zweig


Uyarlayan: Ahmet Yapar


Çevirmen: Ayça Sabuncuoğlu


Yönetmen: Özgür Avcu


Oyuncular: M. Bahattin Doğan, Hüseyin Baylan, Onur Kocabaş, Sercan Çelik


Konu: New York’tan Buenos Aires’e bir gemi yolculuğu sırasında kendini tutamayarak bir satranç oyununa müdahale eden Doktor, Gestapo tarafından tecrit edildiği otel odasında, geçmişine uzanan bir başka yolculuğa çıkar.


 

Vişne Bahçesi / Ankara DT


(Büyük Oyunu – 2 Perde – 2 Saat 10 Dakika)


Yazar: Anton Çehov


Çevirmen: T. Yılmaz Öğüt


Rejisör: Bengisu Gürbüzer Doğru


Oyuncular: Orkide Çivicioğlu, Cem Balcı, Bülent Çiftçi, Ergin Özdemir, Ümit Hasret Arslan, Okan İrkören, Nejat Armutçu, Başak Vural, Cemre Burcu Tosun, Tuba Akten Mengi, Başak Güleç, Gökalp, Muzaffer Saygı, Yunus Beydoğan.


Konu: Oyun, Çarlık Rusya’nın değişen sosyal ve ekonomik hayatında giderek güç kazanan burjuva sınıfı karşısında yok olmaya başlayan aristokrat Ranevskaya ailesinin, yeni düzen karşısında eski alışkanlıklarından vazgeçememelerini ve değişen düzenin gelişimine ayak uyduramamaları sebebi ile zenginliklerini ve topraklarını kaybedişini konu alır.


 

Karıncalar - Bir Savaş Vardı / İzmir DT


(Büyük Oyunu – 1 Perde – 1 Saat 20 Dakika)


Yazarlar: Boris Vian / John Steinbeck


Uyarlayan: Gökhan Aktemur


Çevirmenler: Işıl Yüce / Ülkü Tamer


Yönetmen: M. Akif Yeşilkaya


Oyuncu: Akın Kurt


Konu: “Karıncalar – Bir Savaş Vardı”, savaşın tam kalbinde yer alan bir askerin tuttuğu günlükteki hikayelerden oluşuyor. Günlüğün son sayfasına gelindiğinde bir sürpriz bekliyor askeri. “Oyun” belki de o anda başlıyor. Askeri, savaşın ve yaşamın gerçek dehşetini, oyunun gittikçe güçleşen şartları altında bir sorgulamaya sürüklüyor ve asker savaşın nasıl bir “oyun” olduğunu, insan ve insanlık üzerine nasıl kurgulandığını anlamaya çalışıyor.


Üstelik bu oyun; düşmanı yok etmekle kazanılamayacak bir oyun… Ölüm ve yıkımdan başka hiçbir sonucu olmayan bir oyun… Her koşulda insanlığın mağlubiyetiyle sona eren bir oyun…


Karıncalar; “oyun kuran eller”ce ilk gözden çıkarılanlar, hali altında süpürüleni temizleyenler, toplumun karıncalanan ayakları… Bazen sadece rakamdan ibaretler… Onlardan geriye kalan kelimeler, yüreğinizde karıncalanma yaratabiliyor mu?


 

Akşam Yemeği / Bursa DT


(Büyük Oyunu – 2 Perde – 1 Saat 50 Dakika)


Yazar: Herman Koch


Uyarlayan: Kees Prins


Çevirmen: Can Çelebi


Yönetmen: Süheyla Elbaş Zeybek


Oyuncular: Ufuk Şener, Demet Oran, Ayşe Dinç, Cem Arabacıoğlu, Melike Ergüzen, Ahmet Tutar, Nuri Yavuz, Gökhan Satılmış, Ramazan Yıldırım.


Konu: Bu gerçek bir olay. Vahşi, acı ve gerçek. Ergenlik çağındaki ikisi kuzen üç genç, parti çıkışında bir bankamatikte karşılaştıkları evsiz bir kadını hunharca öldürür. Şiddetin hatta barbarlığın ulaştığı noktayı gösteren hayli sarsıcı bu olayı, Hollandalı yazar Herman Koch ‘Akşam Yemeği’ adıyla romanlaştırır, Kees Prins de sahneye uyarlar. Oyun, gençlerin “küçük burjuva” ailelerini lüks bir restoranda akşam yemeğinde bir araya getirerek, “şiddet” olgusunu masaya yatırıyor. Ve can alıcı soruları soruyor:


Çocuklarınızı, ailelerinizi ve sahip olduklarınızı korumak için ne kadar ileri gidebilirsiniz? Onları ele verir misiniz? Yoksa üstünü örtmeye mi çalışırsınız?


Buyurun mahkemeyi siz kurun…


 

Kürk Mantolu Madonna / Diyarbakır DT


(Büyük Oyunu – 1 Perde – 1 Saat 10 Dakika)


Yazar: Sabahattin Ali


Uyarlayan: Nilbanu Engindeniz


Yönetmen / Rejisör: Uğur Çınar


Oyuncular: Mustafa Murat Latifoğlu, Semih Algül, Dicle Çiçek, Seda Özdemir, Eylül Aldanmaz, Şükran Poyrazlı


Konu: Hayatı boyunca içine kapanık, Sessiz bir adam olan Raif sevmediği bir kadınla evlenmiş ailesinin istediği gibi biri olarak yaşamıştır.


Gerçekten yaşadığını hissettiği sadece bir anısı olmuş ve bunu bir deftere yazmıştır. Raif’in arkadaşı olan Sabahattin Raif’i ikna ederek defteri okumaya başlar.


Babasının isteği üzerine gittiği Berlin’de sabunculuğu öğrenmek yerine, sanata meylinden ötürü, Resim galerilerini gezmiş bir tabloya hayran kalmış ve tabloyu yapan Ressam Maria Puder ile bir arkadaşlığı başlamış bu arkadaşlık daha sonra Raif’in bütün hayatını etkileyen bir aşka dönüşmüştür.


 

Burun / Van DT


(Büyük Oyunu – 2 Perde – 1 Saat 30 Dakika)


Yazar: Nikolay Gogol


Uyarlayan: Yaprak Sandalcı


Çevirmen: Mehmet Özgül


Yönetmen: Birkan Görgün


Oyuncular: Hasan Çağdaş Kılıç, Muammer Turgut, Nedim Salman, Gülbahar Bozkurt, Şerdan Kıpçak, Ceren Erlüle, Mustafa Çağatay Turgut, Barış Demirkıran, Kâmil Samet Selçuk, Gözde Altıntaş


Konu: Rusya’nın Petersburg kenti … 19. yy. başları… Berber Ivan Yakovleviç, sabah kahvaltısında ekmeğinin içinde kesik bir burun bulur. Bu, beşinci dereceden memur Kovalev’in burnudur. Çevresi tarafından hor görülen, küçümsenen memur Kovalev yeniden burnunu bulmak için sokağa çıktığında, burnunun yüksek dereceli bir memur olarak caddelerde dolaştığını görür. Şimdi, tekrar burnuna kavuşmak için amansız bir maceraya atılacaktır.


 

Alice Harikalar Diyarında / Sivas DT


(Çocuk Oyunu – 1 Perde – 50 Dakika)


Yazar: Lewis Carroll


Uyarlayan: Tim Kane


Çevirmen: Ekin Tunçay Turan


Yönetmen: Muzaffer H. Kırıkkalp


Oyuncular: Özge Tepe, Serkan Yanar, M. İnanç Keteci, Canan Koyuncu, A. Samet Sünbül, Hülya Keli, İsmail Tütüncü, Nilhan Nimet Öğütçen, Kardelen Fatma Göktaş, K. Emin Taşçıoğlu, Turgut Yalçın, Şafak Öztürk, Melih Aslan, Sinan Caner Susuz, Muhammed Fatih Tunç, Semiha Gürlevük.


Konu: Alice’in tavşan deliğinden “Harikalar Diyarı’na” düşmesine kim masal diyebilir ki? Alice, Beyaz Tavşan ile karşılaşır ve onu izlerken girdiği delikten içeriye düşer. Tavşanın peşine takılan Alice, bir anda kendini rüya gibi bir dünyanın içinde bulur. Şaşkındır. Bu katıldığı dünyada konuşan hayvanlarla, oyun kâğıtlarıyla ve çeşitli masal kahramanları ile tanışır. Tanıştığı kahramanlar Alice’le dost olmak istemez ve onu dışlarlar. Ancak zamanla onunla arkadaş olmayı başarırlar. Ama Kupa Kraliçesi’nin de karşısına çıkması gerekmektedir. Kupa Kraliçesi bakalım onu nasıl karşılayacaktır derken, orada da bilmediği birtakım oyunlar öğrenir. Alice’in, Beyaz Tavşan’ı izlerken düştüğü bu delik, kapkara bir solucan deliği de olabilir ama o delikte keşfedilecek başka bir dünyanın olduğunu ve özellikle dostluğu ve arkadaşlığı da anlatmaya başarır. Alice’le beraber, bizim de sürüklendiğimiz gerçekler ve düşler arasındaki bu dünyaya, Harikalar Diyarı’na bir yolculuğa hazır mısınız?



Schoolgirl with Books
bottom of page