Gwen Cooper - Sevgi Bağı
top of page
Schoolgirl with Books

Gwen Cooper - Sevgi Bağı

Sıradışı Bir Kedi Hikâyesi...


Sıradışı bir kedi hikâyesi
Gwen Cooper - Sevgi Bağı

Alt başlık “Sıra Dışı bir Kedi Hikâyesi,” olsa da sıradan bir kediyle hiç tanışmadım. Bir şekilde sıra dışı olmayı başarıyorlar. Kitabın anlatıcısı, yazar Gwen Cooper, kahramanımız ise Cooper’ın evlat edindiği kedisi Homeros.


Homeros doğar doğmaz iki gözünü de kaybeden, dünyası hiç aydınlanmamış bir kedi. Kör bir kediyle yaşama tecrübem olduğu için şu cümleler içime oturdu: “Göz kapaklarını kapalı bir şekilde diktim,” dedi Patty. “Böylece, göz çukurları boşmuş gibi görünmeyecek, sanki gözlerini her zaman kapalı tutuyormuş gibi görünecek.”


Kör kedi Homeros, bu eksikliğini kabul etmeyen, yaşam dolu, hareketli ve oyuncu bir kara kedi. Cooper, Homeros’u şöyle tarif ediyor: “O sadece ve sadece meraklıydı ve sevgi doluydu. Sanki içinde, doğuştan gelen bir cesaret kaynağı, göstere göstere ve sevinçle dünyayla iç içe geçmek için yaradılışından gelen bir heves vardı. Çektiği tüm acılar ve geçtiği çetin yollar, onda bu hisleri öldürmemişti.”


Kedi sahipleri bilir, kedilerle yaşamak, evde yaşanacak maceralar demektir. Homeros da sahibine böyle bir hayat yaşatıyor. Kulakları ve algıları son derece hassas olan Homeros, sahibini evlerine giren hırsızdan da koruyor, 11 Eylül trajedisinin yanı başında gerçekleşmesinden de kurtuluyor. Aktivist bir hayvan sever olan Gwen Cooper, iki kedisi daha olmasına rağmen Homeros’u evlat ediniyor ve kitap boyunca görüyorsunuz ki, hayatını birlikte yaşadığı kedilerine göre şekillendiriyor. Buna sadece saf sevgi ve fedakârlık, diyorum.




 

Alıntılar


“Çoğu yeni anne gibi ben de Homeros söz konusu olduğunda, başımın arkasında iki gözüm daha çıktığını, bir çift daha kulak sahibi olduğumu ve Homeros’un nerede, ne yapıyor olduğu ve o anda neye ihtiyacı olduğu konusunda, doğaüstü bir farkındalık geliştirdiğimi fark ediyordum.”
“Homeros’un bildiği tek gerçek korku, yalnız kalmaktı.”
“Aslında kimse görmek istemeyenden daha kör değildir.”
“Homeros’tan öğrendiğim bir başka şey de şuydu: Bazen, hayatta güzel şeylere ulaşabilmek için, körlemesine sıçrayışlar yapmak zorundaydınız.”

 

Yayınevi: Martı Yayınları


Çevirmen: Deniz Güreler


Sayfa Sayısı: 370


Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page