Pandabiyat Eylül Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Eylül Okuma Listesi



Lord Kinross - Atatürk: Bir Milletin Yeniden Doğuşu - Altın Kitaplar


Bu kitap çağdaş Türkiye’yi yaratan ve tarihin akışını değiştiren büyük önder Mustafa Kemak Atatürk hakkındaki birçok bilgi eksiğini giderecek bir araştırma ürünüdür.


"İşte, şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı Atatürk incelemesi... Okurun ilgisini her an canlı tutan bir yaşam öyküsü... Atatürk büyüleyici ve gizemli bir kişilik olarak belleklerde kalıyor." - The Times


"Son zamanlarda yayımlanmış yaşam öykülerinden pek azı Lord Kinross’un Atatürk’ü kadar başarılıdır. Bu yapıt şan ve şerefin insan biçimime girmiş unutulmaz anıtıdır." - Sunday Telegraph


Yazar ve gazeteci Lord Kinross 1904'te İngiltere'de soylu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiş, 1925'te Oxford Balliol College'i bitirmiştir. Çeşitli gazetelerde çalışmış ve genç yaşta birçok ülkeyi gezip tanımıştır. 1944'ten 1947'ye kadar da Kahire'deki İngiliz Büyükelçiliği'nde görev yapan Lord Kinross "Atatürk Bir Milletin Yeniden Doğuşu" adlı kitabını hazırlamak üzere Türkiye'de de uzun süre kalmış, bu önemli incelemeyi beş yılda tamamlamıştır.


Çevirmen: Necdet Sander


Sayfa Sayısı: 592


 

Jostein Gaarder - Maya - İthaki Yayınları


Norveçli, yalnız bir biyolog, en sevdiği insanı kaybetmiş bir İngiliz yazar ve birbirlerine sırılsıklam âşık, aralarında kendilerinden başka kimsenin anlamadığı özel bir dille konuşan, tuhaf ve alımlı bir İspanyol çift.


Bu ilginç grup, dünyanın öteki ucundaki "cennet ada" Taveuni'de bir rastlantı sonucu bir araya gelir ve briç oynayarak, hikâyeler anlatarak ve sohbet ederek, üç uzun gün geçirirler. Bu kısacık karşılaşma bir perde arası değil, aylar sonra anlaşılacak, gizli kapaklı konuşmalar, imalar ve yanılsamalarla dolu, çapraşık bir hikâyenin başlangıcıdır yalnızca. Maya'nın hikayesi, Jostein Gaarder'in usta kalemiyle bizi usul usul sarmalar ve merakın kucağına atarken, bir yandan da dünya denilen bu görkemli bilmeceye olan unutulmuş hayranlığımızı kışkırtıyor.


Çevirmen: Zuhal Bilgin


Sayfa Sayısı: 389


 

Neşe Koçak - Uygunsuzlar - Yeni İnsan Yayınevi


Neşe Koçak öykülerinde, deliliğin çok renkli duygu dünyasından yaşamın kısa kesitlerine ve anlık durumlara yansıyan çelişkileri dramatize ederek, görmeye alışık olmadığımız yeni biçimler yaratıyor. Çevrede olup bitenlerden çok, kahramanın iç dünyasına yoğunlaşan öyküler, gerilimi koruyan boyutlarda tasarlanmış. Olay kurgusu belli olan, fakat okuru metne bağlayan kapalı bir anlatımı benimseyen yazar, klasik kısa öykünün röportaj tarzı ile modern organik öykünün gizemli anlatımını ustalıkla uzlaştırıyor.


Neşe Koçak’ın öykülerinde hayalle gerçek iç içe. Yazar bizi uzak iklimlere, yabancı kültürlere değil, ruhumuzun derinliklerinde gezdirip düşünmeye davet ediyor. Deliliğin aklın sınırlarını zorlayan cesareti ve çocuksu masumiyetiyle, içimizde bilerek hapsettiğimiz duygulara farklı açılardan bakan kapılar aralıyor.


Öyküye gerçek değerini, ancak iyi öykücüler kazandırabilir. Neşe Koçak’ı okuduğunuzda buna hak vereceksiniz. Kısa metinlerde estetik, sanat, psikoloji ve felsefeyi harmanlama becerisi, onun öykücülüğünün esas gövdesini oluşturuyor. Bilip de çoktan beri dile getiremediğimiz sözcükler yazarın öykülerinde hayat buluyor; Türkçe zenginleşiyor, okuru sıkmadan, bunaltmadan coşkuyla akıyor.


Heykeltıraş kimliğine, uzun süredir kuluçkada beklettiği yazarlığı da ekleyen Neşe Koçak, sanatseverlerin yanı sıra okurların da beğenisini toplamaya devam ediyor.


Sayfa Sayısı: 98


 

Rutger Bregman - Çoğu İnsan İyidir: Yeni Bir İnsanlık Tarihi - Mundi Kitap


Machiavelli’den Hobbes’a, Freud’dan Pinker’a herkes şuna inanıyor: İnsanlar kötüdür!


Çoğu İnsan İyidir’deyse yeni bir argüman var: İnsanların iyi olduğunu varsaymak hem gerçekçi hem de devrimci bir eylemdir. Zira başkalarının kötü olduğunu düşündüğümüzde gerek siyasetin gerek ekonominin en kötü yanları ortaya çıkıyor, oysa insanların temelde iyi olduğunu varsaymak, bambaşka seçenekleri mümkün kılıyor.


İnsanlık tarihinin son 200.000 yılına yeni bir perspektiften bakan Rutger Bregman rekabetten ziyade iş birliğine yatkın olduğumuzu, birbirimize güvenme içgüdümüzün Homo Sapiens'in ilk ortaya çıktığı zamanlara kadar uzandığını savunuyor. Bregman insanların cana yakınlığına ve özgeciliğine inanmanın farklı bir düşünce tarzının temelini atacağını, toplumumuzda hakiki bir değişikliğe yol açabileceğini gösteriyor; buna inanmanın da iyimserlik değil gerçekçilik olduğunu söylüyor.


THE GUARDIAN, THE DAILY Telegraph, New Statesman ve DaIly Express’e göre yılın kitabı


“İnsanlığı yepyeni bir perspektiften görmemi sağladı.” - Yuval Noah Harari


“II. Dünya Savaşı’nı, Sineklerin Tanrısı’nı, Sibirya’daki bir tilki çiftliğini, New York’ta yaşanan ama tüm dünyanın duyduğu bir cinayeti ve saygınlığını yitirmiş psikoloji araştırmalarını tek tek ziyaret ediyoruz… Bu düşündürücü ve cüretkâr kitapta insanın iyiliğine dair güven veren pek çok kanıt var… Biraz da doğamızın olumlu yanlarını okumak insana iyi geliyor.” - The Observer


“İnsanların iyiliği üstüne merak uyandıran öykülerle dolu… Bregman’ın kitabı heyecan verici ve bir o kadar gerekli.” - The Times


Çevirmen: Gül Özlen


Sayfa Sayısı: 456


 

Seyhan Aslan Hanotte - Geçti Bitti Meyhanesi - Alakarga Yayınları


“İşte Yargıç bey, bu adam sabahtan akşama kadar böyle abuk sabuk konuşuyor. Ben diyorum kız gelin olacak çeyiz düzeceğiz o bana diyor, gelin dünyama sizleri dostlarımla tanıştırayım. Hele bir tanesi yok mu kamış mı camış mı ne. Hep o bunun aklına girdi zaten. Tutturdu. Hayat boş bir sayfadır istediğin gibi doldur, deyip duruyor. Ben diyorum Nazmiye’nin kocası Nazmiye’nin kollarını bilezik doldurmuş sen bana vere vere beyaz sayfa mı veriyon? Tabii bütün emeklilik maaşı kitaplara gidince…”


Seyhan Aslan Hanotte, harika bir ilk kitapla Alakarga’da. Geçti Bitti Meyhanesi, öykücülüğümüze yepyeni, coşkulu, ilham verici bir hava getiriyor. Okuyunca, Hanotte’nin nasıl güçlü bir dil birikiminden, nasıl umutlu, aydınlık bir bakıştan geldiğini göreceksiniz.


Sayfa Sayısı: 112

Schoolgirl with Books
bottom of page