Pandabiyat Haziran 2022 Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Haziran 2022 Okuma Listesi



Latife Tekin - Zamansız - Can Yayınları


Anlat bana sevgilim, imgeler ülkesine doğru giden bir arabadayız, direksiyon çok hafif, her an savrulabiliriz göğün içine, anlat, yan koltukta zamanı aşmış çılgın bir dinleyicin var, bırak direksiyonu, uçsun arabamız. Çağdaş edebiyatın büyük yazarlarından Latife Tekin karantina sürecinde yazmaya başladığı bu sürpriz kitabında zamansız, zeminsiz, tanımsız ve insan varoluşunun ötesinde her türden dönüşüme, başkalaşıma açık kadim bir aşk duygusunun izinden gidiyor. Beden, ten ve zihinde kayıtlı hafıza şiirle titreşip yeryüzünün hafızasıyla birleşirken gölün kalbinden yepyeni bir anlatı doğar: Gelincik ve Yılanbalığı suretinde açan sadece yeni bir hikâye değil kalp çarpıntısının kaydıdır. Göle ve oradan da okuruna akseden prizmatik savruluş.


Sayfa Sayısı: 120 / Kategori: Roman


 

Haruki Murakami - Bir Kediyi Terk Etmek: Babam Hakkında - Doğan Kitap


Haruki Murakami babasını hatırlıyor…


Sıradan bir anı, sahile beraber bırakılan bir kedi, Murakami’nin babasına dair anılarının kapısını aralıyor. Hayatı ve hayalleri savaşla bölünen babanın öyküsünü kurgulamak, ailenin ve ülkenin de geçmişine bakmak anlamına geliyor. Murakami, yetişkin hayatında uzak olduğu babasıyla vedalaşırken, onun hem kişisel tarihindeki yerini gösteriyor hem de hayatları savaşla bitmiş veya dağılmış bir nesle saygı duruşunda bulunuyor…


Bir Kediyi Terk Etmek, Murakami’nin bugüne kadarki en kişisel anlatısı….


Çevirmen: Ali Volkan Erdemir / Sayfa Sayısı: 104 / Kategori: Anı-Biyografi / İllüstrasyon: Gao Yan


 

Şule Gürbüz - Kıyamet Emeklisi I-II - İletişim Yayınları


Kıyamet Emeklisi I. Cilt


Rüyalar doğru çıkar, üç yol var denince önce kendine bakacaksın ve herhalde üç kat merdiven çıkacak ya da ineceğim diyeceksin, kendi kendinin yorumcusu böyle olunur. Para gelecek denince önce cebini yoklayacaksın, hiç mi yok, demek ki canın çıkarsa şöyle bir elli kuruş gelecek, zaten elli kuruşun varsa çoktan hak ettiğin ama bir türlü eline geçmeyen bir liranın yirmi beş kuruşu eline geçecek. Bir kadın mı gördün, emin ol ki o seni görmedi. Ama seni de gören biri var işte o gelecek, ama sen onu gelenden saymadığın için geldiğini bile anlamayacaksın. Bekleyeceksin, sabrın da kıt olduğundan senden daha evvel beklemeye başlamış birini hah diye alacaksın, daha eskinin hiç sesi çıkmaz, o yüzden onu mazlum, kendini galip zannedeceksin.


Sayfa Sayısı: 401 / Kategori: Roman



Kıyamet Emeklisi II. Cilt


Bazen de bir rastgele taş öylece bütün kış durur ve baharın bir mor çiçek halkası onu çepçevre ama sadece o taşı bir bordürle çevrelerdi. Taşın beyazı çiçeğin moru ile öyle bir resim verirdi ki, o özenle seçilmiş mor halka o taşı dünyanın kutsal taşlarından biri yapar ve boynundaki çelengi ile bunu öyle bir faş ederdi ki, kuşlar yukarıdan alçalarak bakar da geçer, saksağanlar, serçeler, küçük kuşlar üzerine birkaç saniyeliğine muhakkak konar, ayak sürer de geçer, kertenkele taşın etrafını dolaşır da geçer, karıncalar sıra olur da geçer, arılar üstünden söyler de geçer, bulut nemini salar da geçer, güneş kışın koyu lekelerini açar da geçer, geçer geçer, taş her ziyaretten haberdar ânın içinde durur da geçerdi.


Sayfa Sayısı: 523 / Kategori: Roman


 

Cesar Vallejo - Vahşi Fabl: Bütün Kurmacaları - Ketebe Yayınları


Daha ziyade şairliğiyle bilinse de aslında Latin Amerika’nın en usta nasirlerinden olan Cesar Vallejo’nun bütün kurmacaları Vahşi Fabl’da toplanıyor. Öykülerinde, kısacık ama yoğun romanlarında incelikli bir üslup ve yer yer şairliğini ele veren imgeci bir anlatım kullanan Vallejo’nun tematik yelpazesi de epey geniştir: Ustanın dikkatini Perulu madencilerin trajedisi de Gotik bir aşk hikâyesi de içinde bulunduğu ağır şartları anlayamayan zavallı bir çocuk da bütün şaşaasıyla kurban ayini yöneten İnka imparatoru da çeker. “Paco Yunque” adlı uzun öyküsü vatanı Peru’da bütün ilkokullarda okutulan Vallejo’nun öyküleri ve romanları, Beyza Fırat’ın titiz çevirisi ve kapsamlı sunuşuyla ilk kez Türkçede.


Çevirmen: Beyza Fırat / Sayfa Sayısı: 380 / Kategori: Roman-Öykü



 

Fuat Sevimay - Gör Bağır - İthaki Yayınları


Devam edemeyenler, aşkı bedel ödemek sayanlar, basamağa damlayan kanlar, ölü balık gibi bakanlar, iyiler, kötü ve çirkinler, nişan alanlar, hep bir ağızdan haykıranlar, Medusa başları ve aç kalan İsalar.


Fuat Sevimay, yeni öykü kitabı Gör Bağır ile tamir edilmeyi bekleyen bir makinenin parçalarını gösteriyor bize. Aramızdakileri değil, doğrudan bizi, hem de lafı eğip bükmeden anlatmayı yeğliyor. Bir duygu ortaklığı kuruyor yabancı saydıklarımızla aramızda.


“Neşeli günlerdik her şeye rağmen. Millet Corona’dan takır takır kırılıyor, dükkânlar, iş yerleri hepten kapalı, turuncu kafa Amerikan yavşağı her gün bir laf yumurtluyor ama olsun. Biz dalgamızda dümenimizdeyiz. Tipi kayıklar mahallede Allah’ın günü bangır bangır bağırıyor. Döviz almış başını gidiyor, cep delik cepken delik, işsiziz ve yarınımız belirsiz ama olsun. İnceden inceye muhabbetimize bakıyoruz. Bizim mahalleden sahile indiğimiz köşede FEB Bankası var ya hani, tabelası yanarken bütün gece ışık ışık ve hani ben güzeller güzeli Emel’e sırılsıklam âşık.”


"2022 Fakir Baykurt Öykü Ödülü"


Sayfa Sayısı: 88 / Kategori: Öykü


 

Roberto Bolaño - Katlanılmaz Sığırtmaç - Can Yayınları


Latin Amerika Avrupa’nın akıl hastanesi, Birleşik Devletler ise fabrikasıydı. Fabrika şimdi ustabaşıların elinde ve işgüçleri akıl hastanesinden kaçan deliler. Akıl hastanesi, en aşağı altmış yıldır, kendi yağıyla kavruluyor, kendi yağlarını yakıyor. Katlanılmaz Sığırtmaç’ı meydana getiren beş öykü ve iki deneme Arjantin kırsalından Paris’in arka sokaklarına, lağımlarda gezinen fare polislerden Latin Amerika edebiyatının idollerine uzanır. Roberto Bolaño’nun ölmeden haftalar önce yayıncısına teslim ettiği ve ölümünden sonra yayımlanan ilk kitabı Katlanılmaz Sığırtmaç, Şilili yazarın kıvrak üslubunu, referans noktalarını ve zengin düşünce dünyasını sergileyen bir anlatı bütünü.


“Bolaño size değiştiğinizi hissettirir; dünyaya bakış açınızla oynar.” -The Guardian


Çevirmen: Seda Ersavcı / Sayfa Sayısı: 152 / Kategori: Anlatı

Schoolgirl with Books
bottom of page