Pandabiyat Mart Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Mart Okuma Listesi



Harriet Beecher Stowe - Tom Amca'nın Kulübesi - Can Yayınları


Dünya edebiyatının klâsiklerinden biri olan Tom Amca’nın Kulübesi yarattığı toplumsal ve siyasi fırtınalarla Amerika Birleşik Devletleri tarihine damga vurmuş bir romandır. Amerikan toplumunun kölelik konusundaki utanç verici tutumunu acımasızca yargılayan ve siyahların yaşadıkları acıları ayrıntılarıyla gözler önüne seren eser, 1852 yılında yayımlandığında büyük tepki almıştı. Amerika’da kölelik kurumunun kaldırılmasında da büyük rolü olduğu söylenen bu roman köleliğin korkunçluğunu, ahlaki ve dinî açıdan yanlışlığını, özgürlüğü elinden alınmış insanların çaresizliğini anlatır.

Yazıldığı dönemin koşulları içerisinde değerlendirilmesi gereken romanda yazar Harriet Beecher Stowe, köleliği beyazların sorunu olarak ele almış, kölelerin çektiklerini ön planda tutmuş, Tom Amca başta olmak üzere bütün zencileri ahlâklı, yumuşak huylu, inançla donatılmış kişiler olarak okuyucuya yansıtmıştır.


Çevirmen: Tülin Nutku


Sayfa Sayısı: 584


Sema Öklü'nün kitap yorumu için tıklayın: "Tom Amca'nın Kulübesi"


 

Çağlar Demir - Aklımda Saklanan Deliler - Klaros Yayınları


“İnsanın olduğu yerde adalet yoktur...Varsa bile terazisinin devrilmesi an meselesidir…”

Atandığı kasabada olayların içine düşmüş bir devlet memuru olan Bekir, geçmişini hatırlayamadığı gibi yaşadıklarını da anlamlandıramıyor. İşin içinden sıyrılmaya çalıştıkça dibe batıyor ve tüm bu hengamenin ortasında âşık olan Bekir, kendini olaylardan sıyırmaya çalıştıkça başka bir cinayet ile karşılaşıyor, kendine çizilen sınırlardan kurtulamıyor.

Cenk ise bombalı saldırıda ölen bir gazetecinin oğlu. Annesini de aynı saldırıda kaybeden, hayatın erken büyüttüğü çocuklardan biri. Başarı ve zekâsıyla devlet yetkililerinin dikkatini çeken Cenk’in; kusursuz ilerleyen kariyeri, adalet duvarına tosluyor. Adaletin terazisinin kırıldığı yerde ise Bekir bekliyor."


Sayfa Sayısı: 202


Çağlar Demir'in kitap yorumu için tıklayın: "Aklımda Saklanan Deliler"


 

Edith Nesbit - Ejderha Kitabı - Maya Kitap


Ebeveynini kaybeden bir çocuk, kendini kral ve canlanan resimlerle dolu büyülü bir kitabın sahibi olarak bulur. Bir kızın gözündeki minik bir ejderha, akla gelebilecek her boyuttaki ejderhaların istilasının ilk işaretidir.

Nesbit’in çocuk karakterleri bazen yaramaz, genellikle çok zeki ve her zaman meraklıdır.

Fantastik yaratıklarla modern edebiyat karakterlerini başarılı bir şekilde bir araya getirip harmanlayarak kalıcı eserlere imza atan Edith Nesbit, modern fantastik edebiyatın kurucuları arasında yer alır. Bu kitaptaki öykülerde de ejderhaları, grifinleri ve hipogrifleri insanlarla bir araya getirmiş, çocuklardan yetişkinlere çok geniş bir okur kitlesinin zevkle okuyacağı bir kitaba imza atmıştır.



Çevirmen: Macidegül Batmaz


Sayfa Sayısı: 144


 

Esra Aydın - Herkes Öldürür Sevdiğini - Kamer Yayınları


“Beni unutmadığını varsayıyorum; aynı gökyüzüne bakıp hayallerime benzeyen hayaller kurduğunu, aynı kitabı okuduğumuzu, eksikliğimi hissettiğini… Ben seni bulana kadar yokluğuma alışma n’olur. Hesap sormak için bekle bari beni. Düşman gibi mi bakacaksın, bak. Çıkar o sapladığın bıçağı kalbimden, bir daha bir daha sapla istersen. O çok sevdiğin şiirin hakkını ver, gözünü kırpmadan öldür beni. Her şeyimsin sen benim, katilim olmuşsun çok mu?”


“Herkes Öldürür Sevdiğini” öykü türünde bir eserdir ve benim ikinci kitabımdır. 283 sayfadan oluşan kitabımda sevgi, arkadaşlık, ölüm, pişmanlık, mutluluk, geç kalmışlık gibi birçok konu içeren 21 öykü bulunmaktadır.


Sayfa Sayısı: 288


Esra Aydın'ın kitap yorumu için tıklayın: "Herkes Öldürür Sevdiğini"


 

Nikola Petkovic - Ayakkabı Nasıl Bağlanır - KaplumbaA Kitap


"Ayakkabı Nasıl Bağlanır" bir babanın yokluğunun hikâyesi. “Babam ölecek.” cümlesiyle açılan roman, bir oğulun babasına hiç söyleyemediklerinin anlatısı.


Bireysel travmaya arka fonda Yugoslavya’nın yıkılışı sonrasında yaşanan kolektif travma eşlik ediyor. Her iki hakikat romana ustalıkla yediriliyor.


Kurgunun sahiciliği, Nikola Petković’in alamet-i farikası.


Çevirmen: Cemre Özer Düzgün


Sayfa Sayısı: 141

Schoolgirl with Books
bottom of page