Pandabiyat Ocak 2022 Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Ocak 2022 Okuma Listesi



Italo Calvino - Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu - Yapı Kredi Yayınları


“Italo Calvino’nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin” cümlesiyle başlayan, Calvino’nun yazarlık dehasını konuşturduğu, Calvino’nun Calvino’yu okuduğu, okurluk ve yazarlık üzerine bir başyapıt olan Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, ilk kez özgün dilinden yapılan çevirisiyle Türkçede…


Çevirmen: Eren Yücesan Cendey


Sayfa Sayısı: 252






 

Selin Nişan K. - Yasemin Kokusu - Ceres Yayınları


Devin Arkın orta yaşlı avukatın ofisinde oturmuş kadının söylediklerini dinlerken kulakları uğulduyor, kolunu dayadığı ucuz, vinil koltuktan güç almaya çalışıyordu.


Devin hafifçe titreyen elleriyle bir sigara yakarken avukat o tedirgin eden bakışlarını genç kadının yüzüne dikti, kupkuru bir sesle, “Yani anlayacağınız Devin Hanım, çocuklar sizin velayetinizde artık,” dedi. “Bir de üzüm bağı ve ev var elbette...”


Senelerdir görmediği, konuşmadığı ablası Elâ ve sadece bir kere gördüğü kocası Alen aptal bir motosiklet kazasında ölmüşlerdi... İnanması ne kadar zor olsa da evet, yoklardı artık!


Devin hızla organize olup, yeğenlerinin yanına gitmek üzere bindiği uçağın penceresinden masmavi gökyüzünü seyrederken, “Çocuklar Tunç Kermen’in yanındalar,” cümlesi aklında dönüp duruyordu. Avukatın dediğine göre Elâ’nın ve Alen’in en yakın arkadaşlarıydı adam.


Genç kadın her şeyi ayarlamıştı, artık geriye kalan sadece çocukları bu adı sanı duyulmamış Ege kasabasından kurtarıp ait oldukları yere, yani İstanbul’a getirmekti.


Oysa Devin Arkın’ın her zaman en küçük detayına kadar planlanmış hayatına karşı kader de kendi ilahi yolunu çizmekteydi ve genç kadının bunu anlamasına çok kısa bir süre kalmıştı...


Yazarla ve diğer romanlarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için www.selinnisan.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Sayfa Sayısı: 288


 

Sait Faik Abasıyanık - Mahalle Kahvesi - İş Bankası Kültür Yayınları


“(…) Mahalle çocuğu, Sait’in hikâyelerinde bir iki tane değildir; bir çoktur. Bunu, onun bu yaşa kadar değişmemiş mizacına veriyorum. Bence Sait Faik ne genç hikâyecidir ne ihtiyar. Bence o, kırkını aşmış bir mahalle çocuğudur.


Ama sakın bu hükmü onu kötülemek için söylenmiş bir söz sanmayın. Çocuk deyişim ona gençlikten daha genç bir yaş biçişimden, mahalle çocuğu deyişim de onu, ekseri mahalleden yetişenler gibi, halktan bir insan, halka bağlı bir insan sayışımdan ileri geliyor.”


Orhan Veli


Yaprak, 1 Şubat 1950


Sayfa Sayısı: 144



 

Dilek İşcen Akışık - Zamansız Saat - Edebiyatist Yayınevi


Kalın cam kubbenin üstüne ışınlandılar. Günlerden salı ya da çarşamba, belki de cumartesi. Saatler bozuk değildi ama hiçbiri zamanı göstermiyordu. İncecik beyaz ışık üçünü de okşadı. Yeryüzünü şefkatle kucaklayan gökyüzü ne yaptığını biliyordu, tüm kanatları eşitlemişti…


“Zamansız Saat” okuru yakıcı sorularla karşı karşıya bırakıyor. Bizi yaşadıklarımız ve yaşattıklarımızla yüz yüze getiren sorular bunlar. Dilek İşcen Akışık’ın başarısı hepimizin bildiği hikâyelerden, gözden kaçırılmış birçok değerli insanlık halini günışığına çıkarmasında. Samimi ve cesur bir duruş. Tıpkı karşımıza çıkan kahramanların kendilerine ve birbirlerine yaptıkları gibi. Farklı yörelerden gelerek aynı derin gerçekte buluşmak için. Sımsıcak bir hikâye dünyasına hazırlanın.

Mario Levi


Sayfa Sayısı: 120


Emre Albayrak'ın kitap yorumu için tıklayın: "Zamansız Saat"


 

Christopher Edge - Maisie Day’in Sonsuz Canları - Bilgi Yayınevi


Bugün Maisie'nin doğum günü. Kendi nükleer reaktörünü yapmak için ihtiyaç duyduğu malzemelerin hediye olarak gelmesini umuyor. Ama ev bomboş ve dış kapının ardında yoğun, korkunç bir karanlık var.


Sürekli değişen bir gerçeklikte kısılıp kalan Maisie, kurtulmak için evrenin yasalarına ve ailesinin sevgisine güvenmek zorunda.


Ama bu sefer bunlar bile yeterli olmayabilir…


2019 STEAM Çocuk Kitapları Ödülü sahibi ve 2019 Carnegie Medal Adayı olan Maisie Day’in Sonsuz Canları, pozitif bilimlerle çocuk edebiyatını ustaca harmanladığı kitaplarıyla tanıdığımız Christopher Edge’in yeni kitabı. Daha önce Albie Bright’ın Sayısız Dünyası ve Jamie Drake Denklemi isimli kitaplarını yayımladığımız Chistopher Edge, bu kitabında da çocukları yine heyecanlı ve duygusal bir macera içinde entropi, möbius şeridi, reaktörler, nükleer reaksiyon, soğuk füzyon gibi bilimsel kavramlarla tanıştırıyor.


9+ yaş için uygundur.


Çevirmen: Ceren Ceylan


Sayfa Sayısı: 152

Schoolgirl with Books
bottom of page