Pandabiyat Ocak Ayı Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Ocak Ayı Okuma Listesi

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2021




Comte de Lautreamont - Maldoror'un Şarkıları - Kırmızı Yayınları


Comte de Lautreamont (Isidore Ducasse, 1846-1870) 22 yaşında “Maldoror’un Şarkıları” ile şiirin klâsik söylemini tamamen değiştirdi ve iki yıl sonra öldü. Üstgerçekçi (sürrealist) şairler tarafından keşfedilinceye kadar 50 yıl şiirin yeraltı dünyasında yaşadı. Özgürleşen şiirsel söylemin yalvacı olan Lautreamont, şiirin ve edebiyatın insanı (yüzü ve tersi olarak) bütünlüğü içinde yansıtabileceğini kanıtladı. Kurulu düzene başkaldırının ve “hapishane dil”e karşı ayaklanma çığlığının simgesi oldu.


Comte de Lautreamont üstgerçekçilik, psikoanaliz ve kendini araştıran yazının öncüsüdür. Bilincin ve bilinç ötesinin sınırlarının şairidir. Hiçbir şair çağının siyasal ve Tanrısal iktidarını, toplumsal düzenini Lautreamont/Ducasse kadar acımasızca eleştirmemiş, onunla alay etmemiş, bir çorap gibi tersine çevirmemiştir.


Çevirmen: Özdemir İnce


Sayfa Sayısı: 320


 

Wilhelm Genazino - Aşk Aptallığı - Jaguar Kitap


Kıyamet hakkında seminerler vererek hayatını zar zor kazanan elli iki yaşında bir adam ve onun birbirlerinden habersiz iki sevgilisi: Sandra ve Judith. Mükemmel bir Genazino romanı için gereken her şey işte bu kadar...


Yıllar önce başarısız bir evlilik yapan kahramanımız bu iki kadından hangisi ile yaşamak istediğini daha sık düşünmeye başlar ve işler iyice sarpa sarmadan bir karar vermek zorundadır. Sandra ve Judith ikilemini neredeyse bir yazı tura atışıyla çözecek kadar çıkmaza giren isimsiz kahramanımız aynı zamanda yaşam, toplum, aşk, geçmiş gibi konular hakkında ilginç gözlemler yapar, tuhaf işlere kalkışır. Böylece Aşk Aptallığı, kafası karışık bir adamın portresinden ziyade, daha derin bir meseleyi sezdiği halde bunu bir türlü çözemeyen zeki ve hüzünlü bir adamın hikâyesine dönüşür.


Çevirmen: Özden Özberber


Sayfa Sayısı: 178


 


Julio Cortazar - Edebiyat Dersleri - Everest Yayınları


Julio Cortázar’ın Edebiyat Dersleri, Borges’in, Calvino’nun, Nabokov’un meşhur edebiyat dersleriyle birlikte anılmayı kesinlikle hak eden; yazarı, yazma eylemini, Latin Amerika edebiyatını, dünya edebiyatını anlamak açısından paha biçilmez bir belge.

Sekiz dersten oluşan Edebiyat Dersleri’nde, fantastik öyküdeki zaman ve kader unsurlarından gerçekçi öykünün sınırlarına, edebiyattaki müzikalite, mizah, oyun ve erotizm gibi başlıklardan Seksek’in yazımına kadar birçok ayrıntı, ipucu ve dilin tuzaklarından kaçma yöntemleri ilk ağızdan aktarılıyor.

1980 sonbaharında, Kaliforniya Üniversitesi’nde verdiği derslerin bu on üç saatlik dökümünü okurken şunu düşünebilirsiniz: Dünyanın en az bilgiçlik taslayan hocası… Julio Cortázar olabilir mi?

Çevirmen: Süleyman Doğru

Sayfa Sayısı: 336

 

Uras Vicdanlı - Mazmoz (Ölüm) - Cinius Yayınları


“Fotoğraf makinemden dünyanın bambaşka bir yüzü ortaya çıkıyordu. Hareket halindeki her şeyi bir dokunuşumla durdurduğum anda insanların mutlulukları, hüzünleri, o anda hissettikleri veya hissetmedikleri her şey ölümsüzleşiyordu. Makinem fotoğrafı çektiği anda olan olmuştur. Ve o andan geri dönüş artık mevcudiyetini kaybetmiştir.”


Bu zamana kadar felsefeden sanata, edebiyattan sinemaya kadar pek çok alanın konusu olan ‘Var-oluş’un, çokça tartışılan fotoğrafın anı öldürdüğü mü yoksa başka bir anı mı yarattığı gerçeğinden hareketle bir savaş fotoğrafçısının yaşadıkları çerçevesinde merceğe alınışının romanı MAZMOZ / Ölüm.


Uras Vicdanlı’nın Ölüm - İnanç - Yaşam üçlemesinin ilk romanı olan Mazmoz, felsefi bir arka planda, çoğu zaman medyadan ya da filmlerden gördüğümüz savaş olgusunun esaret ekseninde dramatik bir çözümlemesini okuyucuya sunuyor. Kurmacanın felsefe ve sanatla iç içe geçtiği romanlardan hoşlanıyorsanız, Mazmoz hem edebi hem de düşünsel olarak yepyeni bir yolculuk vadediyor.


Yola çıkmaya hazır mısınız?


Sayfa Sayısı: 240

Schoolgirl with Books
bottom of page