Pandabiyat Şubat Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Şubat Okuma Listesi



Anton Çehov - Öylesine Bir Hikâye - Can Yayınları


Öylesine Bir Hikâye, yaşlı ve güçten düşmüş biri olduğunu düşünen tıp profesörü Nikolay Stepanoviç’le artık hayatta olmayan bir dostunun ona emanet ettiği manevi kızının, Katya’nın hikâyesi. Huysuz karısı, gönlünü bir sahtekâra kaptırdığını düşündüğü kızı ve ekonomik sorunları nedeniyle aile hayatında da mutsuz olan bu başarılı akademisyenin kaleminden okuduğumuz bir günlüğün parçası aslında. 19. yüzyıl Moskova’sının sanat çevresinde bir türlü tutunamayan genç oyuncu Katya’nın ve artık ölümün pusuda beklediğini düşünen profesörün, umudunu yitirmiş bu iki insanın yaşamın yüzeysel gerçeklerinin ötesine geçen öyküsü, türün ustası Çehov’un olgunluk çağı yapıtlarından biri.


Çevirmen: Nihal Yalaza Taluy


Sayfa Sayısı: 80


 

Şebnem Pişkin - Kırık Ney - Kent Kitap


Hüzünlüdür ney, hüznü sever. Bu yüzdendir belki, hep hüzünlü insanlar ney üfler. Ayrılıklardan şikayet edenler, "hiç"liğe kucak açanlar, mukaddes bir azâb’ı olanlar sever en çok "ney"i. Bilinmezin ve erişilmezin özlemiyle gönülleri tutuşan ezeli yenikler için bir sırdaş, bir yoldaş, bir dert ortağıdır adeta ney. Ruhu ipek bir kumaş gibi örseleniveren fânilerin dermanıdır. Dünyayı tahammül edilemez bir gurbet bilenlerin tek kurtuluş noktasıdır. Âlemin özü olan insan, kendi varlığına benzetir neyi. Bu yüzdendir ki hep ağlatır insanı, ney sesi. Aslında aşk yolunun yolcusu için hepsi birer duraktır. Hem neyi, hem de neyzeni…


Sayfa Sayısı: 167


 

Bruno Schulz - Tarçın Dükkânları - Aylak Adam Yayınları


Bruno Schulz 1942 yılında bir Nazi subayı tarafından katledildiğinde dünya edebiyatı bu erken kaybın henüz farkında değildi. Hayatı boyunca, eserleri hakkında çok az konuşuldu, ancak olağanüstü yetenekleri zamanla kendisine uluslararası bir okur kitlesi kazandırdı. Proust ile karşılaştırılıp Kafka'nın Lehçedeki ruh ikizi olarak da anılan Schulz'un öyküleri, yirminci yüzyılın en yetenekli ve etkili yazarlarından birinin gerçeküstücü üslubunu da gözler önüne seriyor. Tarçın Dükkânları, Neşe Taluy Yüce'nin Lehçe aslından yetkin çevirisiyle Türkçede.


Sayfa Sayısı: 304


 

Aylin Sökmen - Kendinde Değil Gibisin - NotaBene Yayınları


Takıntılı bir edebiyat profesörü olan Metin kurmacayla hayatı birbirine karıştırır. Hayatı oyun gibi yaşarken edebiyatı gerçekliğe ekler. Sivrisineğin başına açacağı trajediyi beklerken eski bir arkadaşının romanının yayımlandığını gören Metin için işler iyice çığırından çıkar, etkilenme endişesiyle boğuşmaya başlar. Duygu durumu, yaşamla ölüm arasında dalgalanır. Yazma isteği eyleme geçmedikçe boşuna yaşadığı hissine kapılır, kendini iyice kaptırdığı oyuna eşini ve aşk yaşadığı öğrencisini de dâhil eder. Aylin Sökmen, Kendinde Değil Gibisin ile kurguyla yaşam arasındaki ince çizgiye odaklanıyor: İnsan sahici olana sınır koyup neden oyunlar oynar? Hayat mı kurmacadan, kurmaca mı hayattan kopya çeker? Sökmen, ne istediğini bilmezken başkası olma arzusuyla boğuşan bir adamın tekinsiz dünyasını çantalara sığdırıyor.


Sayfa Sayısı: 160


 

Neptün Emel Kosi - Londra Düşleri - KDY


Kimi zaman öyle düşsel anlar vardır ki, sizi büyülü bir hayal gücünün koluna girmiş bir şekilde karış karış gezdirir şehrin sokaklarında. Kimi düşler hayal gücünün çengeline takılır, kalır orada asırlarca. Bazısı bekleşir şehrin en kasvetli, en sisli sokağında…

Yazar, yıllardır Londra’da kaleme aldığı fantastik denemelerini, gizemli edebi biyografileri ve yaşadığı şehrin ona hediye ettiği birbirinden özel büyülü anıları bu kitapta sizler için bir araya getirdi.

Kitaptaki her hikâye, okuru yağmurlar altındaki sisli, puslu bir şehre götürürken aynı zamanda sayfalar arasına serpiştirilmiş şehrin tılsımını da ellerine bulaştırıyor.

Yazara göre tılsımı soluyan kimse bir daha iflah olmuyor.


Sayfa Sayısı: 156

Schoolgirl with Books
bottom of page