Şebnem Pişkin - Kırık Ney
top of page
Schoolgirl with Books

Şebnem Pişkin - Kırık Ney

Neyzen Tevfik’i Anlatan Bir Roman: KIRIK NEY


Şebnem Pişkin - Kırık Ney
Şebnem Pişkin - Kırık Ney

Bir sonraki romanının konusunun ne olacağı hakkında en ufak bir fikri olmadan kalem oynatan bir yazar olarak günün birinde “ney” hakkında kitap yazacağımı bilemezdim. Bir buçuk yıldır ney’in büyülü dünyasında gezinip duruyorum. Bu sırlı dünyaya adım atmazdan evvel ney’in nefesle üflendiğini sanırdım fakat yanılmışım. Klâsik Türk müziğinin kadim çalgısı Ney nefesle değil, Aşk’la üflenirmiş meğer. O vakit ben de kalemi bırakıp kalbimle yazmaya karar verdim, hem ney’i ve hem de Neyzen’i.


Kırık Ney, Bodrum’lu neyzen ve hiciv ustası Tevfik Kolaylı’nın yani nâm-ı değer Neyzen Tevfik’in sıra dışı yaşantısını anlatıyor. Bir yandan neyzenin kalıplara sığmayan kişiliği ve yaşantısı hakkında ipuçları verirken diğer yandan ney sazının büyülü dünyasını gözler önüne sermeye çalışıyor.


Kırık Ney, salt bir biyografik roman olmanın ötesinde tam da Neyzen Tevfik’in kişiliğine uygun düşercesine “aşkı ve zihinlerdeki kırılmaz tabuları” okuyucuya sorgulatan bir roman. Tıpkı ney gibi biraz hüzünlü, biraz kırgın, biraz garip… Ayrılıklardan şikâyet edenlerin, hiç’liğe kucak açanların, mukaddes bir azâb’ı olanların seveceği türden bir kitap… Romanın arka kapağında yazıldığı gibi:


Hüzünlüdür ney, hüznü sever.

Bu yüzdendir belki, hep hüzünlü insanlar ney üfler.

Bilinmezin ve erişilmezin özlemiyle gönülleri tutuşan ezeli yenikler için bir sırdaş, bir yoldaş, bir dert ortağıdır adeta ney.

Ruhu ipek bir kumaş gibi örseleniveren fânilerin dermanıdır.

Dünyayı tahammül edilemez bir gurbet bilenlerin tek kurtuluş noktasıdır.


Âlemin özü olan insan, kendi varlığına benzetir ney’i. Bu yüzdendir ki hep ağlatır insanı, ney sesi. Aslında aşk yolunun yolcusu için hepsi birer duraktır. Hem ney’i hem de neyzen’i…


Biyografi: Şebnem Pişkin


 

Yayınevi: Kent Kitap


Sayfa Sayısı: 167


Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page