Susan Verde - Ben Sevgiyim/Şefkat Kitabı
top of page
Schoolgirl with Books

Susan Verde - Ben Sevgiyim/Şefkat Kitabı

"Ben Sevgiyim kitabı, sevginin var olabileceği farklı şekilleri keşfetmemize yardım ediyor."


Ben Sevgiyim
Susan Verde - Ben Sevgiyim/Şefkat Kitabı - Altın Kitaplar

Çizer: Peter H. Reynolds

Çeviri: Berrak Kayaoğlu

Yayınevi: Altın Kitaplar

Sayfa Sayısı: 32

Ebat: 20,5x19 cm

Baskı Yılı: 2021

Yaş Aralığı: 7+


Felaketin yaşandığı gecenin sabahına uyanmamızın üzerinden bir ay geçti bile. Evet, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır ve diğer çevre illeri etkileyen deprem felaketinden bahsediyorum. Yaşananları hazmetmek çok güç. Yıkım, korku, kaybediş, öfke ve beraberinde gelen yardımlaşma, dayanışma, bir olma duygusu...


Hepimizin yas süreci devam ediyor ama yaşam tüm olanlara rağmen hareket göstermemizi istiyor. Hep birlikte tek yürek olup depremzede kardeşlerimizin yaralarını bir nebze de olsa sarmak için çok çabaladık ve bu yol görünen o ki daha da uzun. Bundan sonrası zor. Belki de hepimizin ihtiyacı olan tek şey öncelikle “Sevgi.”


İşte bu yüzden sizinle paylaşmak istediğim şahane kitabın adı “Ben Sevgiyim.” Şahane diyorum çünkü Ben Sevgiyim’i okurken ruhumu ısıtan beni şefkatle kucaklayan öyle güçlü duygular hissettim ki.


Mesela Ben Sevgiyim ne diyor bizlere ilk sayfalarda:


“Üzüntü, haksızlık, öfke ve hüzünle dolu bir fırtına atlatan birini gördüğümde… Güneş kaybolup her yana kara bulutlar üşüştüğünde… Ve birinin korktuğunu fark ettiğimde… Kendime, ‘Onun hayatına ışığı yeniden getirebilmek için ne yapabilirim?’ diye soruyorum.”


Biz bu süreçte anladık ki birlik ve beraberlik içinde temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz ama sevgi, şefkat görmek ve göstermek incelikli işler. Temel ihtiyaç bir nevi.

“Ellerimi kalbimin üstüne koyuyorum ve dinliyorum. Ve cevabı burada buluyorum: Ben şefkatliyim. Çevreme hassasiyetle yaklaşıyorum, ben sevgiyim,” diyor ilerleyen sayfalarda saçları ve kıyafetleri renkli çocuk. Bunları söylerken gözleri kapalı elleri kalbinde ve tam anda. Ben Sevgiyim’i okurken bende andayım. Sevginin rahatlatan, şefkat veren, kötü canavarlardan beni koruyan yanını hissediyor, nezaketin, minnettarlığın, dinginliğin ne denli rahatlatıcı olduğunu fark ediyorum.


“Bedenimi ve zihnimi sağlıklı ve güçlü tutarım. Sevgi kendine iyi bakmaktır,” diyor pembe mavi saçlı çocuk sonraki sayfalarda. O anda yogada Natarajasana, yani dans kralı pozu verdiğini görüyoruz. Sevgiyi içimizde güçlü bir şekilde hissedebilmek için öncelikle kendimizi sevmeli ve hem bedenimizi hem de ruhumuzu güçlü ve sağlıklı tutmalıyız. Çünkü sevgi emektir, fedakârlıktır.


Sevgiyi hissedebileceğimiz ne çok duygu var. Mesela sevgi aynı zamanda karşımızdakini anlamaktır. Ve hatırlamaktır. Bizler de 6 Şubat saat 04:17’yi asla unutmayacağız. Üzerinden aylar, yıllar geçse de maddesel ve duygusal kim, ne zorluk yaşadıysa elinden tutacağız. Sevgiyle yaklaşacağız. Sessizce dinleyeceğiz ve huzurla sarılacağız. Çünkü Ben Sevgiyim’de de söylendiği üzere; “Sevgi bir bütün olmaktır.”


Ben Sevgiyim kitabı, sevginin var olabileceği farklı şekilleri keşfetmemize yardım ediyor. Şahane bir eser demiştim, değil mi? Kitabın son sayfalarında okuyucuların, özellikle de minik okuyucuların zihnine ve ruhuna iyi gelecek, onlardaki sevgiyi açığa çıkartacak, kalp açan yoga hareketleri ve basit bir kalp meditasyonu var.


Daha mutlu günlerde görüşmek dileğimle, keyifli okumalar.



Melek Turgay

Schoolgirl with Books
bottom of page