Yazmak Konulu Filmler Listesi 2
top of page
Schoolgirl with Books

Yazmak Konulu Filmler Listesi 2

Kimi edebiyat uyarlaması kimi özgün yapıtlar olan yazarlık ve yazmak konulu filmler listesi.




Kafka - 1991


Franz Kafka’yı, Oscar ödüllü İngiliz oyuncu Jeremy Irons’ın oynadığı filmin yönetmen koltuğunda Steven Soderbergh oturuyor.


Kafka’nın hayatına odaklanan bir otobiyografik yapım olan filmde, gerçek ve kurgu arasındaki mesafe daraltılarak Kafkaesk bir atmosfer yaratılıyor.


Özellikle Kafka’nın Şato ve Dava eserlerinden yararlanıldığı görülen film, siyah-beyaz ve renkli çekimler olarak iki bölüme ayrılmasıyla da dikkat çekiyor.



 

On the Road - Yolda - 2012


Beat Kuşağı akımının kurucularından biri olan yazar Jack Kerouac’ın aynı isimli romanından uyarlanan filmin yapımcılığını ünlü sinemacı Francis Ford Coppola, yönetmenliğini Walter Salles yapıyor.


Filmin zengin oyuncu kadrosunda ise Kirsten Stewart, Garrett Hedlund, Sam Riley, Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Amy Adams, Tom Sturridge ve Steve Buscemi gibi isimler yer alıyor.


Jack Kerouac’ın 1947 yılında gerçekleştirdiği üç yıllık yolculuğunu ve dönem gençliğinin özgür ruhunu yansıtan filmde genç New York’lu yazar Sal Paradise, eski sabıkalı Dean Moriarty ve onun eşi Marylou ile yolculuğa çıkar. Özgürlüklerine düşkün bu üç karakter, yolculuklarında dünyayı, kendilerini ve diğer insanları keşfedeceklerdir.


 

Dead Poet Society - Ölü Ozanlar Derneği - 1989


N. H. Kleinbaum’un aynı isimli romanından uyarlanan ve sinema tarihinin kült filmleri arasına giren Ölü Ozanlar Derneği, senaristi Tom Schulman’a “En İyi Özgün Senaryo” Oscar’ı kazandırmış olmakla beraber, BAFTA’da “En İyi Film” başta olmak üzere birçok ödüle değer görülmüştü.


Peter Weir’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerinde Robin Williams, Ethan Hawke ve Robert Sean Leonard gibi isimler bulunuyor.


1950’li yılların sonundaki muhafazakâr Welton Akademisi disipliniyle ünlü saygın bir eğitim kurumudur. Okulun bu ünü eğitim almakta olan öğrencileri bunaltmaktadır. Okula yeni gelen İngilizce öğretmeni John Keating’in öğrencilerle olan ilişkileri, onları nitelikli edebiyata ve şiire yöneltmesiyle çok şey değişecektir. Özgürlük, hayatı anlamlandırma, dünyaya farklı açılardan bakma, arkadaşlar arası dayanışma, kalıplaşmış düşünce biçimlerine başkaldırı gibi konularda öğrencilerine yol gösterme biçimi okul yönetiminin dikkatinden kaçmaz.


Etkileyici oyuncu performanslarıyla da unutulmaz sinema klasiklerinden biri, Ölü Ozanlar Derneği.


 

Storie Di Ordinaria Follia - Sıradan Delilik Öyküleri - 1981



Orijinal ismi Tales of Ordinary Madness olan Sıradan Delilik Öyküleri, Charles Bukowski’nin aynı isimli kitabından esinlenilerek çekilmiştir. Fransa-İtalya ortak yapımı filmin yönetmeni Marco Ferreri. Oyuncuları ise, Ben Gazzara, Susan Tyrrell, Roy Brocksmith ve Ornella Muti.


Charles Bukowski’nin en beğenilen öykülerinden oluşan Sıradan Delilik Öyküleri kitabından seçilen altı öyküye odaklanan ve senaryolaştırılan filmde bir anti-kahraman olarak karşımıza çıkan Charles Serking, kendi yoğun yalnızlığının içerisinde toplumsal kurallara aykırı yaşamaya çalışan, kendini alkol, cinsellik ve şiire aşırı derecede kaptırmış tanıdık bir Bukowski karakteri. Çevresinde ise yoksullar, deliler, fahişeler, ezilenler, terk edilmişler, lanetlenmişler bulunmaktadır.


Film, müzikleri ve şiirsel diliyle de ilgi çekiyor.


 

Finding Forrester - Forrester’ı Bulmak - 2000


William Forrester, münzevi bir şekilde yaşamını sürdüren ünlü bir yazardır. Siyahi bir genç olan Jamal Wallace ise şehrin en önemli okullarından birinde burs kazanmıştır. Yoksul bir aileden gelen Jamal, zengin çocuklarının gittiği bu okulda zorluk çekse de spordaki ve yazı hayatındaki başarılarla dikkat çeker. Bir iddia sonucu, münzevi yazar William Forrester’ın evine girer, fakat yazarla karşılaşınca çantasını unutarak kaçar. Çantasını geri aldığında ise yazarın bıraktığı bazı notları bulacaktır. Forrester, genç Jamal’ın yeteneğini fark etmiştir.


Yönetmenliğini Gus Van Sant’ın yaptığı filmde yazar Forrester karakterini canlandıran usta oyuncu Sean Connery, bu rolü için J.D. Salinger’dan etkilendiğini söylemiştir. Eleştirmenler de gerçek bir hayat hikâyesi olmamasına rağmen Forrester karakterinin Salinger’dan esinlenilerek yaratıldığını düşünmüşlerdir.


Filmdeki Jamal karakterini Rob Brown canlandırırken yardımcı rollerde, F. Murray Abraham, Anna Paquin ve Michael Pitt bulunuyor.


 

The Jane Austen Book Club - Jane Austen Kitap Kulübü - 2007


Karen Joy Fowler’ın aynı isimli kitabının uyarlaması olarak karşımıza çıkan filmde beş kadın ve bir erkek karakter Jane Austen kitapları üzerine tartışırlar. Tartışmanın geldiği nokta ise bu kişilerin Austen kitaplarındaki ilişkileri kendi özel hayatlarına taşımalarıdır.


Senaristliğini ve yönetmenliğini Robin Swicord’un yaptığı filmin başrollerinde: Maria Bello, Emily Blunt, Amy Brenneman, Kathy Baker ve Hugh Dancy bulunuyor.


Eğer Jane Austen hayranıysanız bonus film önerimiz: Anne Hathaway ve James McAvoy’un rol aldığı 2007 yapımı “Aşkın Kitabı” (Becoming Jane) filmi.


 

Le Mystére Henri Pick - Henri Pick’in Gizemi - 2019


2019 yapımı bir Belçika-Fransa ortak yapımı olan Henri Pick’in Gizemi, bir edebiyat eleştirmeninin küçük bir Breton kasabasındaki “Reddedilen Kitaplar Kütüphanesi”nde önemli bir eser olduğunu düşündüğü bir el yazmasını bulmasını konu ediniyor. Bulunan roman ise bir pizza restoranının sahibi olan ve iki yıl önce ölen Henri Pick’e aittir. İlginç olan ise dul eşine göre Henri Pick, hiç kitap okumamış ve alışveriş listesinden başka yazı yazmamış biridir.


Remi Bezançon imzalı filmde Fabrice Luchini, Camille Cuttin ve Alice Isaaz rol alıyorlar.


 

Capote - 2005


Çağdaş Amerikan edebiyatının en özgün isimlerinden biri olan Truman Capote’nin, gerçeğin edebiyatla buluştuğu kült romanı “Soğukkanlılıkla” (In Cold Blood) beyaz perdeye üç kez taşındı. Bunların 1967 yapımı olan ilkinde roman, neo noir suç filmi olarak ele alınırken, diğer ikisinde romanın yazılış süreci ele alındı.


Romanın yazılış süreci anlatılan 2005 yapımı bu uyarlamada, aslında Gerald Clarke’ın “Capote” isimli biyografik kitabından yararlanılmıştır. Truman Capote’yi oynayan başrol oyuncusu Philip Seymour Hoffman’a “En İyi Erkek Oyuncu” Oscar’ını kazandıran, Bennett Miller yönetmenliğindeki filmde Capote’nin dostu ünlü yazar Harper Lee’yi Catherine Keener, Capote’nin duygusal bağ kurduğu zanlı Perry Smith’i ise Clifton Collins Jr. canlandırıyor.


1959 yılında New Yorker’da çalışan Truman Capote, New York Times’ta yayımlanan bir haber üzerine çocukluk arkadaşı Harper Lee ile birlikte olayın geçtiği yere giderler. Haberde, Kansas’ta aynı aileden dört kişinin vahşice öldürüldüğü anlatılmaktadır.


Capote, tutuklanan iki katilden biriyle özellikle ilgilenir ve ona yakınlaşır. Sanıklarla yaptığı görüşmeler sonucunda, ölüm cezasına çarptırılan bu iki kişiye destek olmaya karar verir.


 

The Shining - Cinnet - 1980


Sinema tarihinin en iyi gerilim filmlerinden biri olarak kabul edilen ve Stephen King’in aynı isimli kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Stanley Kubrick yapıyor.


Filmin konusu ise şu şekilde: Yazar Jack Torrance kış sezonunda kapalı bulunan Overlook Oteli’nin bakımı görevini üstlenir ve ailesiyle beraber oraya yerleşir. Jack’in bazı doğaüstü sezgilere sahip küçük oğlu, otelin içinde yalnız olmadıklarını, geçmişten ve gelecekten bir takım ruhlarla bir arada yaşadıklarını ailesine inandırmaya çalışır. Bir kar fırtınası sırasında otelde mahsur kaldıklarındaysa, kötü ruhlar Jack’i ele geçirir ve yavaş yavaş aklını yitirerek cinnet geçirmesine sebep olurlar.


Yazar Jack Torrance rolünde usta oyucu Jack Nicholson’ı izliyoruz. Yazarın karısı rolünde ise Shelley Duvall var.


 

The Help - Duyguların Rengi - 2011


Kathryn Stockett’in, çok satanlar listesine giren ve aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Stockett’in çocukluk arkadaşı olan Tate Taylor yapıyor. Başrollerinde Emma Stone, Viola Davis, Octavaia Spencer, Sissy Spacek ve Jessica Chastain bulunuyor.


1960’lı yıllarda, Mississipi’de yaşayan üç sıra dışı kadın, toplumsal kurallara karşı çıkan bir yazı projesinde bir araya gelirler ve dostlukları gelişir. Bu birliktelik şehirdeki herkesi etkileyecek bir değişim yaratır. Emma Stone ve Viola Davis’in başarılı oyuncu performansları ile değişimin gücüne inananlar için umut dolu bir film Duyguların Rengi.


 

Freedom Writers - Özgürlük Yazarları - 2007


Bir edebiyat öğretmeni olan Erin Gruwell’in gerçek yaşam öyküsünün uyarlandığı film ırkçı şiddetin eksik olmadığı bir okulda yaşanan dönüşümün öyküsünü anlatıyor. Film ayrıca, Erin Gruwell ve Woodrow Wilson okulunun öğrencileri tarafından oluşturulan ve orijinal ismi “Freedom Writer Diary” olan eserin uyarlamasıdır.


Genç ve idealist edebiyat öğretmeni Erin Gruwell, farklı ırklardan oluşan öğrencilerine hoşgörü kavramını aşılamaya çalışır. Çok geçmeden öğrenciler Gruwell’in bu idealizmini bırakmasını ve kendi gerçekliklerini görmelerini isterler. Erin ise uyguladığı yöntemlerle yavaş yavaş öğrencilerin dikkatini çeker ve onlara kendi hikâyelerini yazma ve birbirleriyle paylaşma konusunda destekler. İşte bu yazılar, umutsuz öğrencileri hayata yeniden tutunma yolunda yüreklendirecek fitili ateşler.


Yapımcıları arasında Danny DeVito’nun bulunduğu ve yönetmenliğini Richard LaGravenese’in yaptığı filmin başrolünde, Oscar’lı oyuncu Hillary Swank, Erin Gruwell rolüyle karşımıza çıkıyor.


Müzikleriyle de dikkat çeken filmimde Black Eyed Peas “A Dream” parçasıyla en iyi film müziklerinden birine imza attı. Sia, enstrümantal müziklerin yapımcılığını üstlenirken “Breathe Me” parçasıyla albümde yer aldı. Soundtrack albümünde “Keep Ya Head Up” şarkısıyla Tupac Shakur da bulunuyor.



Not: "Yazmak Konulu Filmler Listesi"nin 1. bölümü için tıklayın: Yazmak Konulu Filmler Listesi 1





Schoolgirl with Books
bottom of page