Carlos Fuentes - Friedrich Balkonunda
top of page
Schoolgirl with Books

Carlos Fuentes - Friedrich Balkonunda

"Soru şu: Kader bizim istencimiz dışında mı oluşur? Yoksa onu kışkırtan biz miyiz?"


Friedrich Balkonunda
Carlos Fuentes - Friedrich Balkonunda

Olağanüstü bir kitabın, karşı konulamaz cazibesinin, dayanılmaz mutluluğu... Carlos Fuentes'in ölümünden kısa bir süre önce tamamladığı, kurgu ve gerçek sentezine felsefeyi de eklediği eserinde; hayali bir devrimin etrafında adalet, ahlâk, suç, vicdan, iktidar, ihanet, savaş, şiddet gibi kavramlar sorgulanıyor.


Romanın merkezinde "bengi dönüş" kavramı var. Buna kısaca "tarih tekerrürden ibarettir," diyebiliriz. Zamanın döngüsel yapısı ve insanın hep aynı basamakları tırmanışı. Bu durum, Remarque'nin "Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"unu ve insanoğlunun yerleşik düzene (Neolitik Devrim) geçtikten sonra bir arpa boyu yol gidememesi gibi fikirleri çağrıştırıyor.


Friedrich Nietszche, tanrı tarafından tekrar yaratılıyor ve balkonunda yazarla sohbete başlıyorlar. Tabii bu noktada "Tanrı öldü" diyen Nietszche için bir ironi söz konusu. Yazarla Friedrich'in sohbetleri her bir bölümdeki kurgunun felsefi olarak yorumlanması aslında. Kurguyu yorumlayan bu kısa bölümlerde felsefe dışında tarih, sanat, edebiyat vb. konulardan örnekler de veriliyor.


Devrimin, sürekli devrim olarak kalmadığında ve iktidara evrildiğinde, her iktidar gibi yıkılışının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapılıyor. Kitaba tamamen politik roman demek ne derece doğru bilmiyorum ama yarısından sonra politika ağır basıyor ve okuma deneyimi az da olsa zorlaşıyor. Ayrıca Carlos Fuentes'in kendine özgü bir dilinin olduğunu belirtmemiz gerek.




 

Alıntılar


"Belki de cennet böyle bir şeydir: Bizi her türlü mecburiyetten kurtaran bir şafak vaktidir."
"Savaş. Hepsi hiçbir zaman yaşanmamış bir savaşın kurbanları olduklarını düşünüyorlar."
"... tarihte yer almanın birçok biçimi vardır. Bazen onu yaparsın, bazen ondan zarar görürsün, bazen de onu sadece seyredersin."
"... bir erkekle bir kadının çılgın aşkı gerçeklik, kendi tutkularının dışında bir gerçeklik kabul etmez."

 

Yayınevi: Can Yayınları


Çevirmen: Süleyman Doğru


Sayfa Sayısı: 360


Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page