İnci Yılmaz Şimşek - Kayıtsız Kimlikler
top of page
Schoolgirl with Books

İnci Yılmaz Şimşek - Kayıtsız Kimlikler

Eğitimci-Yazar İnci Yılmaz Şimşek’in merkezine Suriye İç Savaşı ile mültecileri alan “Kayıtsız Kimlikler” romanı Gülnar Yayınları etiketiyle yayımlandı.


İnci Yılmaz Şimşek
İnci Yılmaz Şimşek - Kayıtsız Kimlikler - Gülnar Yayınları

“Hükümsüz Kimlikler,” “Ölümüne Aşk,” “Öğretmenler İçin Yaratıcı Yazarlık El Kitabı” ve “Şen Yuva” kitaplarının yazarı eğitimci-yazar İnci Yılmaz Şimşek’in “Kayıtsız Kimlikler” isimli romanı 2021 yılının aralık ayında okurla buluştu.


Kırklareli Lüleburgaz Lisesi’nde görev yapan eğitimci-yazar İnci Yılmaz Şimşek, Suriye iç savaşı ve mültecileri konu edindiği “Kayıtsız Kimlikler” isimli romanı ile savaşta kadın ve çocukların yaşadıklarını kaleme alırken gündemde olan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle merak uyandırdı. Savaş teması üzerinden farklı dillerden, dinlerden, inanışlardan gelen insanların savaşta yaşadıklarını konu alan roman okuyucularından tam not aldı. Yazar İnci Yılmaz Şimşek, okuyucularından gelen yorumlardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.


Gülnar Yayınları’ndan çıkan “Kayıtsız Kimlikler” isimli mülteci romanı, içinde birbirinden farklı mülteci hikâyeleri barındırırken, savaşta göz ardı edilen kadın ve çocukların acılarına odaklanıyor. İki yıldır mülteciler, Suriye, Suriye iç savaşı ve Arap Baharı diye nitelenen Ortadoğu’da yaşanan devrim ile ilgili araştırma yaptığını ifade eden Şimşek'in kitabında; Amerika’da yaşayan Suriye asıllı bir gazetecinin, çalıştığı gazetede haber yapmak üzere görevlendirilip Suriye’ye dönmesi ve kaçak yollarla Suriye'den Amerika’ya gitmesini konu alıyor. Roman, Suriye iç savaşı gerçeğini Suriye’de yaşayan her kesim insanın gözünden çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Özellikle savaşta göz ardı edilen, tarih kitaplarında yer bulamayan kesim olan kadın ve çocuk temaları üzerinde duran romanın editörlüğünü Türkiye’nin önde gelen editörlerinden Can Akkiriş üstlendi. Yazar, editör, yazar koçu ve yaratıcı yazarlık eğitmeni Can Akkiriş kitapla ilgili şu ifadeleri kullandı:


“İnsanların yaşadıkları çağın tanıkları olduğu söylenir. Ancak gözleri görmeyen, kulakları duymayan, akılları almayan tanıkların anlatabileceği hiçbir şey yoktur. Globalleşme ile birlikte insanların yüreklerinin sökülüp alındığı, vicdanlarının körleştirildiği bir dönem yaşıyoruz. İnsanlığın daha önce hiç bu kadar ayakaltına alınmadığı, yaşam hakkının böylesine değersizleştirilmediği bir dünyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz hepimiz. Duygularımızı, değerlerimizi ve ilkelerimizi kaybediyoruz.

İşin en kötü yanı, dünyayı kana bulayanların aslında ne kadar aşağılık olduğunu bal gibi bildiğimiz halde onlara hâlâ, ‘büyük,’ diyoruz; ‘büyük güçler…’ Yazarımız İnci Yılmaz Şimşek, yeni romanı ‘Kayıtsız Kimlikler’de bu ikiyüzlülüğün yaşandığı Ortadoğu coğrafyasından küçücük bir kesiti anlatıyor. Yazılanların kurgunun da ötesinde acı gerçeklerden oluştuğunu özellikle söylemeliyim.”


Okuyuculardan aldığı dönüşlerin kendisini motive ettiğini söyleyen İnci Yılmaz Şimşek, gündemdeki Rusya ve Ukrayna savaşına değinerek; “Yeryüzündeki tüm topraklar dahi bir damla insan kanına değmez. Yeryüzünde hiçbir toprak parçası insan kanından daha kutsal değildir. Dünya için, insanlık için, sevgi için, iyilik için savaşın, bir parça toprak için değil. Yeryüzü için savaşmaya değmez; insanlık için, insanlığımızı kaybetmemek için, tek bir damla kan dökmeden savaşmak gerekir.


Savaşı sessizce izleyen devletler, size sesleniyorum! Bir gün o ateş sizin de evlerinizi yakacak. Ortadoğu'da sessiz kaldınız, toprakları işgal edilirken masum insanların. Savaşın rengi, dini, dili, milleti olmaz. Savaşın haklısı, haksızı olmaz. Herkes kazanmak ister ama savaşın kazananı da olmaz. İnsanların öldüğü hiçbir savaşın haklı bir gerekçesi olamaz. KAYITSIZ KİMLİKLER romanımda da değindim; ‘Tarih kitapları yazmaz ama savaşta en çok kadın ve çocuklar ölür.’


Hem fiziken hem ruhen. Hiçbir annenin evladı sizin politik egonuza kurban edilemez.” dedi.


Basılı ve dijital dergilerde öykü çalışmalarını sürdüren, sosyal medyada kısa sürede kendi okur kitlesini oluşturan Şimşek, okuyuculardan aldığı olumlu dönüşler sayesinde yazmaya devam ettiğini belirterek, iki öykü kitabı ve polisiye bir roman taslağının yanında SMA hastalığına dikkat çekmek için yeni bir romana başladığını aktardı. Kitabını yazarken Lüleburgaz’da görev yapan meslektaşı Zeynep Adakan’ın SMA teşhisi konan bebeği İdil Ayşe’den ilham aldığını belirtti.


İnci Yılmaz Şimşek 2021’in ocak ayında, kâğıt toplama işçisi olan bir çocuk işçinin hayat mücadelesinin yer aldığı “Hükümsüz Kimlikler” adlı öykü kitabını, ardından mart ayında kadına yönelik şiddet, istismar ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek için kaleme aldığı “Ölümüne Aşk” adlı romanını, haziran ayında öğrencilerini geliştirmek isteyen meslektaşlarına yönelik “Öğretmenler için Yaratıcı Yazarlık El Kitabı” adlı kitabını ve son olarak eylül ayında da gerçek hayatlardan esinlenen hikâyelerin yer aldığı “Şen Yuva” adlı öykü kitabını yayımladı.




 

İnci Yılmaz Şimşek


İnci Yılmaz Şimşek
İnci Yılmaz Şimşek

1983 yılında Siirt’te doğdu. Çukurova Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde lisans eğitimi aldı. 2014 yılından beri Urbana, Champaing’de bulunan Illinois Üniversitesi’nin düzenlediği seminerlere katılmakta. Mülteci çocukların eğitimi, mülteci kadınların sorunları, toplumda kadının yeri, kadın ve siyaset, teknolojinin eğitime entegre olması, sanat eğitiminin önemi gibi konularda sunum yaptı. Bu yıl sunum konusu olarak okur yazarlıkta dijitalleşme hakkında dünyanın farklı yerlerinden bir araya gelen, yaklaşık 40 eğitimciye etkileşimli sunum yaptı.


Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uzaktan Öğretim alanında yüksek lisansını tamamladı. Yaratıcı yazarlık üzerine çevrimiçi eğitimlere katıldı. 2019 yılından beri öğrencilerine yaratıcı yazarlık eğitimi vermekte, çeşitli basılı ve dijital dergilerde süreli öyküler yazmakta, kadın yazar adaylarına yardım amaçlı yazar koçluğu yapmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.


Mart 2022’de “Bir Kedi ve Bir Adam” öyküsü Kaygusuz Abdal 12. Öykü ve Şiir Yarışması’nda Alanya Kale Ödülü’ne layık görülmüştür.


 

Yayınevi: Gülnar Yayınları


Sayfa Sayısı: 152


Ebat: 13,5x21 cm


Baskı Yılı: Aralık 2021


Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page