Ransom Stephens - Sol Beyin Konuşur Sağ Beyin Güler
top of page
Schoolgirl with Books

Ransom Stephens - Sol Beyin Konuşur Sağ Beyin Güler

"Beyninizdeki nöronlar arasında devam eden sinyal akışı, varoluş deneyiminizi sağlar."


Sol Beyin Konuşur Sağ Beyin Güler
Sol Beyin Konuşur Sağ Beyin Güler

Biz on beş bin nesil boyunca bile değil sadece 250.000 yıldır dedikodu yapan, şikâyet eden ve gülen insanlar olduk. Ay’a ve yıldızlara bakmaya başladık. Ay ve güneş tutulmaları bizi korkuttu. Sevgi ve huşu, mutluluk ve hoşnutluk, kesinlik ve şüphe, korku ve sürpriz, öfke ve keder, can sıkıntısı, angajman ve dikkat dağıtıcılık hissediyoruz- gerçek şu ki, duygularla doluyuz. Peki biz duyarlı mıyız? Evet, insanların hassas olduklarını güvenle söyleyebiliriz. Bu yüzden şiir yazıyoruz, sanat yapıyoruz, müzik yapıyoruz ve dans ediyoruz. Yaptığımız her şey, başka bir danstır. Ailemiz, arkadaşlarımız, meslektaşlarımız ve iş arkadaşlarımız var- kabile içinde seyahat ediyoruz.


"Ama bazı sorularım var."


Ay ve güneş tutulmalarından korkarken çoklu evreni ispatsız bir şekilde kabul etmeye nasıl geldik? Kamp ateşi etrafında hikâyeler anlatmaktan, gişe rekorları kıran filmleri izlemeye ve sanal gerçeklikte video oyunları oynamaya nasıl geçtik? Kabilelerin çok iyi olduğuna ve siyaset, ekonomi ve orduları icat etmemiz gerektiğine nasıl karar verdik?


Sanırım iş bir soruya kalıyor: “Şeyleri neden bu kadar karmaşık hale getiriyoruz?”


İnsan beyninin bize neler yaptığını hepimiz merak ederiz: Nöronların nasıl hareket ettiğini, bizi neyin üzdüğünü ya da mutlu ettiğini. Peki, beynimiz geliştikçe daha iyiye mi gidiyoruz, daha çıkmaza mı giriyoruz? Her gelişmenin bir getirisi olduğu kadar bir bedeli de var muhakkak. Ama biz merak edip konuşmadan, araştırıp ilerlemeden duramayız herhalde. O zaman bizim sırrımız ne? Bu kitabı biraz da bunu anlamak, hissetmek için okuyun: Acaba beynimiz, varoluşumuzun sırrını saklayan ve açığa çıkartacak olan tek organımız mı?



Yayınevi: Paris Yayınları


Çevirmen: Sibel Erduman


Sayfa Sayısı: 262


Kategori: Bilim


 

Alıntılar


"Beynimizde sinirlerin olmasını garip bulıyorum. Beynimizde hiçbir şey hissedemeyiz. Kendi düşüncelerimizi hissetmemiz ne kadar garip olurdu?"
"Düş kurma sodyum, kalsiyum ve potasyum iyonlarında depolanan elektrik enerjisini değiştiren nöronlardan yapıldığı için vardır."
"Hikâyeler, içimizde dünyayla etkileşime giren devreleri heyecanlandırır. Diğer bir deyişle, romanlar sanal gerçekliktir."
"Hayal gücünüzün taşkınlığına izin vermenin en belirgin yolu, bakış açınızı değiştirmektir."

 

Ransom Stephens


Ransom Stephens
Ransom Stephens

1961 doğumlu Amerikalı bir bilim adamı ve yazar Ransom Stephens, bir parçacık fizikçisi olarak SLAC, Fermilab, CERN ve Cornell’de deneyler üzerinde çalışan bir bilim insanıdır.


Yeni bir tür madde olan "Üst Kuark"ı keşfeden ekipte çalışmıştır. 2001 yılında sona eren teknoloji patlaması sırasında kablosuz web başlangıcı için patent geliştirenlerden biridir. Nörobilimden kuantum fiziğine hatta çocuk yetiştirmeye kadar pek çok konuda yüzlerce makale yazmıştır. Ayrıca yaptığı seminerlerle karmaşık konuları anlaşılır ve eğlenceli hale getirmek konusunda ün kazanmış bir konuşmacıdır.


Şu aralar uzmanlık alanı, yüksek hızlı dijital sistemlerde elektrodinamik analizidir. Eğitimi: PhD Experimental High Energy Physics, UC Santa Barbara - BS Physics, UC San Diego and University of Birmingham, England’dır.


Yazarın ayrıca romanları da bulunmaktadır. Bilimsel makalelerine ve kitapları ile ilgili bilgilere ulaşabileceğiniz kişisel bir web sitesi bulunmaktadır.


Web Sitesi: ransomstephens.com


Schoolgirl with Books
bottom of page