Ange Yayınları ile Söyleşi
top of page
Schoolgirl with Books

Ange Yayınları ile Söyleşi

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2022

"Gençlere öncelik tanımaya çalışıyoruz. Bu süreç zorlu bir süreç, dosyalar geliyor, editörlerimiz inceliyor, rapor yazıyor ve hep birlikte karar veriyoruz. İçinde edebiyat olan dosyaları basmaya çalışıyoruz..."


Elif Doruk Budak
Ange Yayınları Genel Yayın Yönetmeni - Elif Doruk Budak

Yeni kurulan bir yayınevi olmasına rağmen, yayıncılık sektöründen tecrübeli bir kadroyla yola çıkan Ange Yayınları'nı Hakan Kaya ile konuştuk. Söyleşide yayınevinden, yayımladıkları kitaplardan, yayın ilkelerinden, okur ilişkilerinden ve gelecek projelerinden bahsettik.


Pandabiyat: Merhaba, öncelikle Ange Yayınları hayırlı olsun. Ange Yayınları’nın kuruluş hikâyesinden, Ange isminin anlamından ve tabii ki kendinizden bahseder misiniz?

Ange Yayınları: Aslında ekip olarak birçoğumuz çeşitli yayınevlerinde görev alıyorduk. Kurucumuz Elif Hanım’ın (Elif Doruk Budak) ve eşi Ahmet Bey’in (Ahmet Budak) kararıyla kurulan yayınevimiz, genç bir kadroya sahip ve dinamikliğini korumaya gayret gösteriyor. İsmimizin anlamı Fransızcadan geliyor (melek).


Kısa sürede iyi bir ekip kurduk ve bir aile gibi çalışmaya başladık. Tüm süreci hep birlikte takip ediyoruz. Kısacası yazar, editör, grafiker ve yayıncı hep birlikte çalışıyor.


Pandabiyat: Yayın politikanızdan konuşalım biraz da; ne tür eserlere yer veriyorsunuz, yayın ilkeleriniz nelerdir, yazar ve kitap seçimlerinizdeki yayınevi kriterleriniz nelerdir?

Ange Yayınları: Klişe cevap vermek istemiyoruz. Elbette nitelikli dosya basma amacı güdüyoruz fakat bu yayımlanmayan eserlerin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Eğer okuyucu kendi kitabından eminse, inanın yayıncının fikrinin pek önemi yok. Elbet bir yayıncı bulacak ve kitap yayımlanacaktır. Biz sadece kendimizden bir şeyler arıyoruz.


Gençlere öncelik tanımaya çalışıyoruz. Bu süreç zorlu bir süreç, dosyalar geliyor, editörlerimiz inceliyor, rapor yazıyor ve hep birlikte karar veriyoruz. İçinde edebiyat olan dosyaları basmaya çalışıyoruz diyebilirim.


Pandabiyat: Dosya başvurularında nelere dikkat edersiniz? Yeni dosya gönderecek olan yazar adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Ange Yayınları: Öncellikle çok bilinen bir yazar da olsanız dosyayı direkt göndermeyin. Kendinizi tanıtan ve dosyanızın içeriğiyle ilgili kısa bir metin yazıp, öyle gönderin. Böylesi daha faydalı olacaktır. Hem yayıncı sizi tanıyacak hem de dosyanız hakkında fikir sahibi olacaktır.


Pandabiyat: Türk yayıncılığının bugününü nasıl görüyorsunuz? Ekonomik sorunlar, dağıtım problemleri, okura ulaşma zorlukları… Kısa bir süre önce kuruldunuz ama en azından şimdiye kadar Ange Yayınları bu tarz sorunlarla nasıl mücadele ediyor ya da etmeyi düşünüyor?

Ange Yayınları: Büyük yayıncılar dışında kalan butik yayımcılar zor bir süreçten geçiyor. Bandrol, kapak, kâğıt fiyatları her geçen gün zamlanıyor. Bu sadece böyle kalsa iyi. Bunun editörü, dizgicisi, kapak tasarımı derken bir hayli miktar birikiyor. O yüzden ekip olarak elimizden geldiğince kazancımızı az tutmaya çalışıyor, dosyalarımızı basmak için her türlü mücadeleyi veriyoruz.


Pandabiyat: Ange Yayınları okurlarıyla arasında nasıl köprü kuruyor? Yayınevi-okur ilişkileriniz nasıl, kitaplarınıza aldığınız tepkilerden bahseder misiniz?

Ange Yayınları: Çıkan kitaplarımızla ilgili gerçekten iyi yorumlar aldık. Geniş dağıtım ağımızla beraber ülkenin her noktasında bulunan okuyucuya ulaşabiliyoruz. Sosyal medyayı sıkı takip etmemiz, okuyucuyla aramızda olan köprüyü güçlendiriyor. Başta belirttiğimiz gibi dinamik olan kadromuz bu süreci iyi takip ediyor.


Pandabiyat: Nitelikli metinler elbette önceliğimizdir ama kitap aynı zamanda vitrine de çıkan bir üründür. Grafik tasarım, kaliteli baskı, mizanpaj gibi konularda nelere dikkat ediyorsunuz?

Ange Yayınları: Grafik tasarımcı olarak burada bana görev düşüyor. Elimden geldiğince minimal ve tipografik çalışıyorum. Evet, kitabın içeriği kadar kapağı da çok önemli. Okuyucu, kitapla ilk göz göze gelişinde, içeriğe bakmaz. İlk öncelliği tasarımı olur ve onun o kitabı almasını sağlayan o olur.



Pandabiyat: Ange Yayınları ekibinden biraz bahseder misiniz, yayıncılık mutfağınızda kimler var?

Ange Yayınları: Editörlük görevini Elif Doruk BUDAK, Yusuf ÇELİK, Duygu Şeyma KAYA ve Canan BUDAK üstleniyor. Yazınsal işleri ise yayınevinin diğer bir kurucusu Ahmet BUDAK yapıyor. Grafik tasarım ve diğer işlerde ise Hakan KAYA görev almakta. Hep belirttik, yine belirteceğiz “dinamik” bir kadroyuz. İş konusunda tartışabilir, fikir ayrılığına düşebiliriz ama bunu dışarıya taşımayız. Yayınevi olarak aileyi amaçlıyoruz.


Pandabiyat: Şimdiye kadar hangi kitapları bastınız? Hangi kitaplar okuyucudan iyi tepkiler aldı?

Ange Yayınları: Sırasıyla; Ateşle Doğanlar, Toprak ve Lanet, Aynanın Arkası, Ademe Yeni Bir İsimle Yeni Bir Yaşamak, İnanılmaz Zaman Yolculukları, Mela Quno Efsanesi, İmamın Düşüşü, Geceleri İnsan Sevmiyorum, KÖPEK, Kelebekler ve Tomurcuklar, Adı Yasak, Kliklerin Savaşı, Yankı(sız), Yeryüzüne İn ve son olarak Necmi Bey’in Alışkanlıkları’nı okuyucuya sunduk.


Şu bir gerçek, eğer yeni bir yayımcı isen okuyucuya kolay ulaşamıyorsun. Okuyucu seni tanımıyor bu yüzden kitabını es geçiyor. Şunu söyleyebilirim, kitaplarımız hakkında genel olarak yorumlar iyi.


Pandabiyat: Ange Yayınları olarak masanızda şu an neler var? Yeni projelerden biraz bahseder misiniz? Mesela çeviri eserlerle ilgili çalışmalar Ange’nin planları arasında yer alıyor mu?

Ange Yayınları: Çeviri eserler önceliğimiz olacak diyebiliriz. Henüz Türkçeye kazandırılmamış eserleri yayımlamak elbette istiyoruz. Ama bu belirli bir bütçe gerektiriyor. Bu koşullar sağlandığı zaman nitelikli eserleri Türkçeye kazandırmayı görev bileceğiz.


Pandabiyat: Son olarak Pandabiyat okurlarına neler söylemek istersiniz?

Ange Yayınları: Bu değerli röportajı yaptığınız için çok teşekkür ederiz. Bize dosya göndermek isteyen herkese kapımız açık. Dosyanızdan eminseniz ve iyi bir yayıncı arıyorsanız, bizi tercih edebilirsiniz.


Pandabiyat olarak Ange Yayınları'na çıktıkları bu yeni yolculukta başarılar diliyoruz.

Schoolgirl with Books
bottom of page