Edebi Metinler - Okuma Listesi 6
top of page
Schoolgirl with Books

Edebi Metinler - Okuma Listesi 6

Güncelleme tarihi: 16 Ağu 2021

Yaratıcı yazarlık, yazın sanatı, edebiyat dersleri ve okuma deneyimi üzerine yazılmış kitaplardan oluşan bir listeyi, “Edebi Metinler” başlığı altında yayımlayacağımız yazı dizisiyle, her ay sizlerle paylaşıyoruz.




Milan Kundera - Roman Sanatı - Can Yayınları


Milan Kundera’nın, kendi kurduğu roman evreninin kökenlerine indiği eseridir, Roman Sanatı. Cervantes’in mirasından yola çıkarak roman tanımını ortaya koyan Kundera, bu kitabında, Broch, Musil, Kafka okumaları yaparak kahramanlar/kurgu/psikoloji/tarih bütünlüğüne yaklaşımını anlatıyor.


Romanın doğuşunu ve özünü şöyle özetliyor: “Harika bir Yahudi atasözü var: ‘İnsan düşünür, Tanrı güler.’ Ben François Rabelais’nin bu atasözünden esinlenerek bir gün Tanrı’nın gülüşünü duyduğunu ve ilk büyük Avrupa romanının böyle doğduğunu hayal etmeyi seviyorum. Roman sanatının dünyaya Tanrı’nın gülüşünün yankısı olarak geldiğini düşünmek hoşuma gidiyor.”


Roman Sanatı, 20. yüzyılın en önemli edebiyatçılarından biri olan Kundera’yı ve romancılığını daha iyi anlama ve değerlendirme yolunda vazgeçilmez bir başucu kitabı.


Çevirmen: Aysel Bora


Sayfa Sayısı: 160


 

Ömer Asım Aksoy - Dil Yanlışları & 2000 Sözün Eleştirisi - İnkılâp Kitabevi


Düşünme, duyma, düşleme yeteneklerimizin geniş boyutlar kazanmasına yardım ettiği için seçkilere (antolojilere) hep başarılı yazılardan örnek alınır. Kötü yazılar da -sakınmamız gereken nesnelerle yüklü olmaları dolayısıyla -bizi olumlu sonuçlara ulaştırmada, başarılı yazılardan geri kalmaz. Yani yazılacak biçimi bilmek kadar yazılmayacak biçimi bilmek de önemlidir. Bu nedenle başarısız, kötü, yanlış yazılardan oluşan seçkiler ortaya koymak da bir dil ve yazım hizmetidir. Bu yapıt böyle bir amaç gütmektedir.


"Dil Yanlışları", ilk olarak 1980'de Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nca basılmıştı. Bu kitapta eleştirilen sözler 2000'i aştı. Daha önce iki bölümden oluşan kitaba bir "özel bölüm" eklendi.


Sayfa Sayısı: 376


 

George Orwell - Edebiyat Üzerine - Sel Yayıncılık


Eserlerinde gerçek yaşamın çetin çelişkilerini, çarpıklık ve zorluklarını yansıtma cesaretini gösteren George Orwell, Edebiyat Üzerine'de bu kez edebiyat dünyasının içyüzünü gözler önüne seriyor. Hayvan Çiftliği'nin yazım sürecinden kitabın yayıncılar tarafından ilk etapta neden ve nasıl reddedildiğine, mevcut edebiyat eleştirilerinin niteliğinden yeni kelimeler türetme imkânlarına, Tolstoy'dan James Joyce'a pek çok konu ve kişi hakkında kalem oynatırken tarihi ve edebi bir kılavuz sunuyor.


Dönemin sanat akımlarına, önde gelen eserlerine, edebi tartışmalarına ve siyaset-edebiyat ilişkisine odaklanan, iktidar karşısında entelektüelin ikilemlerini ele alan ya da "Kitaplar çok mu pahalı?" başlıklı bir tartışmaya taraf kılan çok yönlü bir derleme.


Edebiyat dehlizlerinde gezinmekten keyif alan okurlar için...


Çevirmen: Yunus Çetin


Sayfa Sayısı: 165


 

Fuat Sevimay - Çeviri’Bilirsin & Edebiyatın Gizli Kahramanlığı Hakkında Notlar - Hep Kitap


Hep Kitap’ın yazmayı ve okumayı hayatının merkezine yerleştiren, sözcüklerden beslenen herkesin ilgisini çeken “Atölye” serisinden bu defa da edebiyatın gizli kahramanlarının baş ucundan ayırmayacağı bir kitap: Çeviri’Bilirsin: Edebiyatın Gizli Kahramanlığı Hakkında Notlar.


Romanlarıyla olduğu kadar James Joyce gibi “çevrilemez” denen bir yazarın eserlerini bile ustalıkla dilimize kazandırmasıyla da tanınan, bol ödüllü çevirmen Fuat Sevimay, çevirinin inceliklerini verdiği onlarca atölye, çevirdiği onlarca kitaptan yola çıkarak anlatıyor.


Çevirmenler edebiyatın gizli kahramanları. Çoğu zaman dünya edebiyatının bekçileri. Ama kahramanların da önünde o boş sayfa açıkken danışacak bir dosta ihtiyacı vardır. Çeviri’Bilirsin bu yolda sizin gerçek dostunuz olacak!


Sayfa Sayısı: 140


 

Ashley Ramsden / Sue Hollingsworth - Hikâye Anlatma Sanatı - İletişim Yayınları


Hikâye anlatma sanatı, son yıllarda giderek yaygınlaşıyor ve daha çok kişi tarafından sevilip benimseniyor. Artık çocuklar kadar yetişkinler de bu söz zanaatının çekimine kapılıyor ve hikâyelerin dünyasında vakit geçirmek istiyorlar. Sadece aile arasında ya da arkadaş çevresinde değil, profesyonel alanda da hikâye anlatıcılığından geniş ölçüde yararlanılıyor. Okulda dersi eğlenceli hale getirmek isteyen öğretmenler, iş arkadaşlarını ya da çalışanlarını etkilemek isteyen yöneticiler, danışanlarına hikâyeler aracılığıyla yardımda bulunmak isteyen terapistler ya da sadece arkadaş toplantılarında sevdiklerini eğlendirmek isteyen dost canlısı kişiler hayatlarında hikâyelere daha çok yer açıyor ve hikâye anlatma sanatının inceliklerine ilgi duyuyorlar.


Ashley Ramsden ile Sue Hollingsworth, Hikâye Anlatma Sanatı’nda yirmi yılı aşkın süredir bu alanda edindikleri deneyimi aktarıyor ve konuya ilgi duyup yeteneğini açığa çıkarmak isteyenlere denenmiş özel teknikler, pratik öneriler ve önemli tüyolar eşliğinde yol gösteriyorlar. Hikâyeleri seven ve onlara daha yakından bakmak isteyen herkes için eşsiz bir kılavuz.


Çevirmen: Ali Bucak


Sayfa Sayısı: 288



Not: "Edebi Metinler Yazı Dizisi"nin 5. bölümü için tıklayın: Edebi Metinler Okuma Listesi 5

Schoolgirl with Books
bottom of page