Pandabiyat Ocak 2024 Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Ocak 2024 Okuma Listesi



Jeanette Winterson - Dünya ve Diğer Yerler - Kafka Kitap


“Dünya ve Diğer Yerler ’i iki kez okuyun;

biri ders, diğeri de zevk almak için olsun.”

–Joyce Thompson


Harikulade düşsel manzaralar yaratan ve göz kamaştırıcı bir dile sahip bu on yedi öykü, okuru uykunun yasadışı olduğu, kimsesiz kalmış mağaza tezgâhtarlarının hayatlarının periler tarafından dönüştürüldüğü, zenginlerin elmas adasında kömürden mücevherler taktığı dünyalara götürüyor; varlığını hayal dahi edemeyeceğiniz, benzersiz yerlere…


Jeanette Winterson’ın okurlarını kendisine nasıl âşık ettiğini merak ediyorsanız cevap bu sayfalarda!


Çevirmen: Belgin Selen Haktanır / Sayfa Sayısı: 168 / Kategori: Öykü


 

Cemil Kavukçu - Gölgeli Muhabbetler - Can Yayınları


Bak ne anlatacağım, diyorum karşımdaymışsın gibi ve sen gülmeye –yok lıkırdamaya– hazır bir yüzle bakıyormuşsun gibi. Belki de kuşkuyla bakacaksın çünkü son günlerde pek keyfin yoktu, beni dinliyormuş gibi yapıyordun ama aklın başka yerdeydi. Senin eski halini, her şeye boş veren, dünya umurunda değilmiş gibi lıkır lıkır gülüşünü, saçma sapan sorularını ve gölgeli muhabbetlerimizi çok özledim. Bu zorlama olacak, biliyorum, yine de denemek istiyorum.


1983’te yayımlanan ilk kitabı Pazar Güneşi’nden beri bize en olmayacak yerlerden, hiç beklemediğimiz zamanlardan, asla ummadığımız kişilerden bulup çıkarıverdiği öyküleri anlatan Cemil Kavukçu, Gölgeli Muhabbetler’de de hikâyesine kaldığı yerden devam ediyor.


Tek başına da ayakta duran ama birbirine sataşmadan da edemeyen, sonuna gelindiğinde okuyanı bir dostla vedalaşmış gibi hüzünlendiren öyküler bunlar.


Cemil Kavukçu, on yıllardır yazdıklarıyla genç yazarlara önemli bir ders veriyor: Öykü çok da uzakta değil.


Sayfa Sayısı: 96 / Kategori: Öykü


 

Tim Burton - İstiridye Çocuğun Hüzünlü Ölümü ve Diğer Öyküler - Domingo Yayınevi


Beter Böcek, Makas Eller, Wednesday ve Ölü Gelin'in yaratıcısı Tim Burton'ın tuhaf olanı büyüleyici bir şeye dönüştürdüğü kaçık dehasına eşlik edin.


İstiridye Çocuğun Hüzünlü Ölümü'nde Burton, zalim dünyalarında sevgi ve aidiyet bulmak için mücadele eden, yanlış anlaşılan, dışlanan, hafif ürkütücü ama bir o kadar sempatik çocuklardan kurulu bir uyumsuzlar çetesine can veriyor. Öykülere eşlik eden gotik çizimleriyle bu umutlu ama talihsiz varlıkların hem sevimliliğini hem de trajedisini gözler önüne seriyor.


Gerçekle hayalin sınırlarının silindiği, olağan ve olağanüstünün el ele verip yaramazlık yaptığı, kara mizahla örülü bu derleme, çağımızın en büyük hikâye anlatıcılarından birinin elinden çıkmış bir kült.


Çevirmen: Artemis Günebakanlı / Sayfa Sayısı: 128 / Kategori: Öykü


 

Şermin Yaşar - Söyleme Bilmesinler - Doğan Kitap


“Yalansızız artık. Hâlâ birkaç sırrımız var. Ama yalansızız.”


Evlenip aynı çatı altında yaşıyorlar diye karı koca olur mu insanlar?


Aynı ana babadan oldular diye birbirlerine sahiden kardeş olur mu çocuklar?


Yıllar kalbini dağlasa da içlerindeki o kor söner mi âşıkların?


Her şeyi aşikâr olanların sakladıkları sırlar daha mı çoktur?


Şermin YaşarSöyleme Bilmesinler’de, kalabalık bir ailenin ilk bakışta sıkı örülmüş gibi görünen nakışlarını ilmek ilmek çözüyor. Hem de roman kahramanlarına ayrı ayrı söz hakkı vererek yapıyor bunu. “Herkesin hikâyesini dinledin. Haydi, şimdi sen anlat: Aslında ne oldu, nasıl oldu?” diyor âdeta. Karakterleri konuştukça çözülen bir sırlar yumağı, Söyleme Bilmesinler. Yumak çözüldükçe iplerin uçları nerelerden çıkmıyor ki…


Aile bağları nasıl düğümler atar insanların yazgısına? Anne babaların, çocukların omuzlarına yükledikleri onlara neler yapar? Hayatlarımıza vicdan azabı gibi oturanlar bir gün yerinden kalkar mı? Yanı başınızdaki o sıradan evlerde aslında neler yaşanır? Romanda bunların cevaplarını okurken acı bir gülümseme, hatta katran karası bir gülümseme belirecek yüzünüzde. Yazar, avuç içlerinden yazgılarını okumuyor insanlarının; kalplerinin kıvrımlarındaki sırları cesaretle döküyor kâğıda. Gülümsemenin acı yanını bilenler, göründüğü gibi olmayanla ve bir şeyin iç yüzüyle hesaplaşmaya cesareti olanlar için...


Prof. Dr. Mustafa Kurt


Sayfa Sayısı: 200 / Kategori: Roman


 

Irmgard Keun - Yersiz Yurtsuz Bir Çocuk - İş Bankası Kültür Yayınları


Almanya’da Nazilerin 1933 yılında iktidara gelmesi, Irmgard Keun’un Weimar döneminde başlayan parlak edebî kariyerine ağır bir darbe indirmişti. Yapıtlarındaki özgüvenli ve bağımsız kadın portrelerinden hiç hazzetmeyen Naziler, onu kara listeye almakta gecikmedi. Kitapları yasaklanıp imha edildi. Uğradığı maddi kayıplar yüzünden Gestapo’ya dava açma girişimi sonuçsuz kalınca, çareyi ülkesini terk etmekte buldu. Keun 1938 tarihli bu romanında, kendisinin de sürgünde geçirdiği İkinci Dünya Savaşı öncesi dönemi, on yaşındaki Kully’nin gözünden anlatır. Bu başına buyruk küçük kızın masumiyetinden damıtılan gözlemler, dönemin gerilimli atmosferini biraz olsun yumuşatır.


Kully, muhalif yazar babası ve annesiyle birlikte Almanya’dan ayrılmak zorunda kalmıştır. Vizelerinin süresi doldukça bulundukları ülkeyi terk eden aile, savaşın gölgesindeki Avrupa’da beş parasız dolaşır durur. Sınırlar, bir varış noktası olmayan bu yolculuk hikâyesinin ana izleğini oluşturur: Ülkeleri birbirinden ayıran sınırların yanı sıra Kully ve ailesini istedikleri hayatı yaşamaktan alıkoyan sınırlayıcı durumlar… Karınları aç olsa da lüks otellerde kalıp, ellerine geçen parayı pahalı restoranlarda harcarlar. Faturayı ödeyemedikleri için otellerde mahsur kalırlar. Kully’nin yayıncılarını ve tanıdıklarını sürekli para için sıkıştıran içkiye düşkün babası, Keun’un sürgünde olduğu dönemde romantik bir ilişki yaşadığı Avusturyalı yazar Joseph Roth’tan izler taşır.


Çevirmen: Zehra Aksu Yılmazer / Sayfa Sayısı: 152 / Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page