Küçürek (Minimal) Öykü Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Küçürek (Minimal) Öykü Okuma Listesi



Thomas Bernhard - Ses Taklitçisi - Yapı Kredi Yayınları


Thomas Bernhard’ın tanımıyla “felsefesiz olmayan yüz dört serbest çağrışım ve düşünce icadı”nı bir araya getiren Ses Taklitçisi’nde, Bernhard bu kez, günlük yaşamın gerçekliğinde teğet geçilen, gazetelere, dedikodulara, ikili konuşmalara konu olan uç durumları, alışılmadık bir nesnellik tekniği ve sıkıştırılmış bir biçemle öykü uçlarına dönüştürüyor.


Gerçeklikle kurmacanın kırılgan sınırında, bir anlatının çekirdeğini taşıyabilecek güçte, ince bir zekânın ürünü olan kısa metrajlı keder öyküleri, iğneleyici karakteriyle Bernhard evreninin ipuçlarını da sunuyor.


Filozoflar, yazarlar, oyuncular, falcılar, postacılar, banka memurları, kilise korosundaki çocuklar, belediye başkanları, yönetmenler, devlet başkanları: Tümü çağımızın acı alay ustası Bernhard’ın dünyaya benzer atlıkarıncasında, buz gibi bir yazının küresinde dönüyor.


Komik, hastalıklı, kötücül, ölümle dans eden, uğursuz, parça tesirli, sözde gerçek, kısa kısa, acı hikâyeler.


“Ses Taklitçisi, Bernhard’ın saplantılı temalarını içeren bir tür kısa antoloji niteliğinde: Siyasal yozlaşma, delilik, cinayet, dilin zapt etme ya da avutma konusundaki yetersizliği, hayatın saçma oluşu… Üst düzey bir sanatsal girişim.” -New York Times Book Review


“Delilik, cinayet, kara çalma, bellek kaybı, intihardan oluşan bir katalog. Duygusal olmaktan uzak, iğneleyici, ustalıklı öyküler.” -Boston Book Review


Çevirmen: Sezer Duru


Sayfa Sayısı: 120


 

Ferit Edgü - Binbir Hece - Can Yayınları


Ferit Edgü'nün aşina olduğumuz o çok etkili kaleminden 60 kısa, çok kısa öykü.


Yaşamın o en yoğun olduğu orta noktasından damıtılmış, düşünen, düşündüren; düşleyen, düşleten öykücükler…


Sayfa Sayısı: 68








 

Ferit Edgü - Doğu Öyküleri - Sel Yayıncılık


Bu kitapta yer alan 4 uzun, 17 çok kısa öykü, Doğu'nun kuş uçmaz, kervan geçmez dağlarında geçiyor.


Ferit Edgü, Hakkâri'de Bir Mevsim'le başladığı yolculuğunu, çaresiz insanların öyküleriyle sürdürüyor.


Doğu Öyküleri, yalın sözcüklerle dile getirilen acılı yaşam kesintileri…


Sayfa Sayısı: 76






 

Ferit Edgü - İşte Deniz, Maria - Sel Yayıncılık


"Kadın, Ne çok şey unuttun, dedi.


Adam, O kadar çok şey ansıyorum ki, dedi. Onlar da


senin unuttukların.


Uzun bir susuştan, birkaç yudum şarap içildikten


sonra, kadın,


Üşüyorum, dedi.


Erkek, kulağı, çakıllara çarpan küçük, kırılgan


dalgalarda, duymadı üşüyorum sözcüğünü.


Gene de (sözcüklerin garip rastlantısı!), Ben de, dedi."


İşte Deniz, Maria'da Ferit Edgü'nün hem 1950'lerde oluşan öykü anlayışını sürdüren örnekler hem de kısa, çok kısa, tüm fazlalıklarından arındırılmış, ayıklanmış, "dil"in içindeki cevhere varmaya çalışan minimal öyküler yer alıyor.


Sayfa Sayısı: 84


 

Ferit Edgü - Do Sesi - Sel Yayıncılık


Öykü, eğer yaşamın içinden çıkıyorsa, uzun ya da kısa olmasının hiçbir önemi yok. Çünkü yaşam, kimi zaman bir do sesi kadar kısa, birkaç cümle kadar da uzun olabilir.


Do Sesi'nde Ferit Edgü, az sözle çok şey anlatmanın, anlatıda tutumluluğun, etkinin yoğunlaştırılarak aktarımının en güzel örneklerinden birini daha sergiliyor.


Azla yetinmeyi bilen okur için tarifsiz bir okuma eylemi...


Sayfa Sayısı: 96


 

Doğan Yarıcı - Kav - Yapı Kredi Yayınları


“Kav – Evlâ – Kemik – Gece Kelebekleri”


Doğan Yarıcı, 1993 yılında Evlâ ile anlatı evrenimize girmiş, bir yıl sonra Kemik dosyasıyla “Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü” birincisi olmuş ve aynı adla kitabını da çıkarmıştı.


On yıllık aradan sonra, Gece Kelebekleri adlı “küçük küçük öyküler”le çıkagelen Yarıcı, öykücülüğünü iyiden iyiye minimalist bir çizgiye oturtmuştu. İşte bu ilk üç kitap şimdi “Kav”da bir araya geliyor.


Kav, Doğan Yarıcı kaleminin renklerini ve öykücülüğümüzün son çeyreğinin kimi özelliklerini taşımakla kalmıyor, Yazının başlı başına bir dil olayı olduğunu da açık açık duyuruyor.


Sayfa Sayısı: 232


 

Ali Teoman - Öykü Uçları - Yapı Kredi Yayınları


Öykü Uçları, Ali Teoman’ın tam hedeften vuran son kurşunu.


Ali Teoman’ın Yapı Kredi Yayınları’na emanet ettiği dosyalardan biriydi Öykü Uçları. “Çok çok kısa öyküler”den oluşan kitap yazarın sekizinci ve son öykü kitabı.


Teoman, dosyasını şu sözlerle YKY’ye teslim etmişti: “Öykü Uçları – Çok Çok Kısa Öyküler’i de Kırık Kalpler Terzihanesi kitabından sonraki üçüncü yeni öykü kitabı olarak ele alabilirseniz çok sevinirim. Yeni öykü yönelimim (tabii eğer ömrüm olursa) bu yönde ilerleyebilir. Biraz Samuell Beckett’in ‘foirades’ı gibi…”


Sayfa Sayısı: 64


 

Onur Çalı - Kaplumbağa Makamı - Alakarga Yayınları


Daha önce yayımlanan Geçen Sene Doğanlar ve Huma Kuşları adlı kitaplarıyla tanıdığınız Onur Çalı, yeni öykülerini Kaplumbağa Makamı’nda bir araya getiriyor.


Yaşamın her ayrıntısında öyle öyküler gizlidir ki, Onur Çalı o ayrıntıları ironiyle, ince bir hicivle yakalıyor.


Kaplumbağa Makamı, üzerine çok konuşulacak bir öykü kitabı.


Sayfa Sayısı: 88





 

Muzaffer Kale - Güneş Sepeti - Can Yayınları


Yankılanarak dönüyor sesim. Deniz serin ve berrak. Yalnızca başım suyun dışında, bedenim suyun oyunlarına uyarak, dağılıp toplanıyor. Kalbimin pompaladığı kanın sesi kulaklarımda kabarıyor.


Nereye kadar, diye düşünüyorum.


Gerçekten nereye kadar!


Şair Muzaffer Kale, ilk öykü kitabı Güneş Sepeti ile Can okurunun karşısına çıkıyor. Bu kitapta yer alan kısa kısa öyküler, yalın anlatımlarıyla dikkat çekiyor. Kale, çok renkli, geniş bir insan coğrafyasını gözlemliyor, kısa konuşmaların, anlık karşılaşmaların içindeki kırılmaları, önemsiz gibi görünen mimiklerin içinde yuvalanan öyküleri yakalıyor. Hepimizin içinde bulunduğu sorunlu, yoğun, gergin yaşamın içindeki öyküyü, şiiri yakalıyor. Farklı ve kalıcı bir kitap.


Sayfa Sayısı: 120


 

Remzi Karabulut - Cellat Nazikti - Alakarga Yayınları


"Nar bahçesine sığındık. Kırmızı bir elmayı paylaşmıştık gelmeden önce. Her geldiğimde kavun kokusu alıyorum ben bu tarladan, dedim. O da dedi ki, büyük babam kavun ekiyormuş yıllar önce buralara, ondandır."


Sayfa Sayısı: 72












Schoolgirl with Books
bottom of page