Pandabiyat Eylül 2023 Okuma Listesi
top of page
Schoolgirl with Books

Pandabiyat Eylül 2023 Okuma Listesi



Margaret Atwood - Kedi Gözü - Doğan Kitap


“Kötüysen kadın ressamsın. Yoksa yalnızca ressamsın.”


Elaine Risley, retrospektif sergisinin açılışı için gittiği Toronto’da geçmişiyle yüz yüze geliyor. Acılarından güç devşirdiği geçmişi karşısında şimdi: Okulda ona nasıl olması gerektiğini söyleyen kız arkadaşlarının zorbalığı, güzel, kusursuz ve hanım hanımcık olmayı öğreten kadın dergileri, ona hep sınırları gösteren ailesi... Oysa Elaine ressam olmak, dünyayı anlamlandırmak istiyor. Fırçasıyla kadınlar için çizilen bütün sınırları bozmak istiyor. Ona yapamayacağını söyleyen dünyayı karşısına almak, aşkı da bedenini de deneyip yanılarak, acı çekerek keşfetmek istiyor.


Margaret Atwood, Kedi Gözü’nde SANATÇININ GENÇ BİR KADIN OLARAK PORTRESİ’ni olağanüstü bir derinlikte çiziyor.


Çevirmen: Suna Güler / Sayfa Sayısı: 440 / Kategori: Roman


 

Ahmet Telli - Arkadaşlık Günleriydi - Everest Yayınları


Fotoğraftasın sarkık bıyıklarınla Gözlerin yeni doğmuş tay bakışlı Bir derede çimmişsin ıslak donun Az ötedeki çalıda kuruyor Arkadaşlarını bekliyorsun


Gelmeyecek olan arkadaşlarını


Gazeteler yazıyor radyolar isim isim Sayıyor kimliklerini yaralı ya da ölü Fotoğrafta sarkık bıyıkları Ve artık yeri göğü Görmeyen bakışlarıyla


Oradalar


Gelecekler


Sayfa Sayısı: 112 / Kategori: Şiir


 

Henry Miller - Yazmak Üzerine - Siren Yayınları


Yazar kendi sesini nasıl bulur?


Modern edebiyatın en tartışmalı isimlerinden Henry Miller, eserlerinden bölümler, notlarından derlemeler ve mektuplarından kesitlerle oluşan Yazmak Üzerine’de bu defa kendi yazı macerasıyla karşımızda. Henry Miller, yazı işlerini yaşama uğraşıyla eş görüyor ve en yüce makamı saydığı yazı masasının başından bildiriyor. Miller, çivisi çıkmış bu dünyada yazarlığın inceliklerine kafa yoruyor; savaştığı yasaklardan kopardığı tartışmalara, yaratma kaygısından yaşam sancısına varan yolda okura rehberlik ediyor.


Yazmak Üzerine kıymetli, zihin açıcı ve aydınlatıcı bir metin - ateşten korkmayanlar için.


Çevirmen: Avi Pardo / Sayfa Sayısı: 248 / Kategori: Edebiyat


 

Bünyamin Tan - Piroman - PND Kitap


Kendiliğinden yanma fenomenlerinin tarih boyunca örnekleri görülmüş, fakat herhangi bir geçerli açıklaması yapılamamıştır. Kimileri bilimsel kimileri parapsikolojik olgularla bu vakaları açıklamaya çalışmıştır.


Bünyamin Tan ise Piroman’da, kendiliğinden yanma fenomenine kendi üslubuyla bir bakış açısı getiriyor. Tarihteki içten yanma vakalarını da referans alarak kendi korku evrenini yaratıyor.


Çocukluğundan itibaren ateşe hükmetme yeteneği olan bir adamın hikâyesi Piroman. Bu yeteneğini salt kötülük için kullanan Ateş’in, kurbanlarını yakma biçimine hiçbir bilimsel açıklama getirilemiyor. İçten içe yanan insanlar, kadın kurbanlar, alev topları, nereden geldiği anlaşılamayan sarı sıvı ve Ateş’in şeytani sırrı.


Ateş, kurbanlarını yakarak seri cinayetler işleyen psikopat bir katil mi, yoksa doğaüstü güçlerle donatılmış, daha yüksek amaçlara hizmet eden kötücül bir ruh mu?


Bünyamin Tan - Fabisad GİO Yayımlanmamış Öykü Ödülleri 2021, Öykü Başarı Ödülü.


Sayfa Sayısı: 148 / Kategori: Spekülatif Kurgu – Roman


 

Ngũgĩ wa Thiong’o - Ağlama Çocuk - Ayrıntı Yayınları


Ah anne, seni asla utandırmayacağım. Okula gitmeme izin ver yeter. Çocukluk hayali bir kez daha gözünün önünde belirdi. Bir süre imgeleri izledi. Bir başına hayalini yaşadı. İşte tam oradaydı, kendisi için oradaydı, parlak bir gelecek onu bekliyordu. Sesli olarak


“Okulu seviyorum” dedi.


Afrika edebiyatının büyük ismi Ngũgĩ wa Thiong’o’nun üniversite öğrencisiyken yazdığı Ağlama Çocuk 1964 yılında yayımlanmış. Yazarın diğer eserlerinde de karşımıza çıkan, toprakları beyaz adam tarafından çalınmış olan Gikuyu halkının sömürge düzenine karşı verdiği özgürlük mücadelesi, Mau Mau ayaklanması ve şiddeti, beyazlarla işbirliği yapan siyahların ihaneti, yerleşimcilerle siyahlar arası ilişkiler gibi temalar, tüm umutlarını evin küçük oğlu Njoroge’nin alacağı eğitime bağlamış bir ailenin öyküsü ile iç içe geçiyor. Ngũgĩ wa Thiong’o’nun ilk romanı Ağlama Çocuk, bir ilk romandan beklenmeyecek denli olgun bir eser.


Çevirmen: Seda Ağar / Sayfa Sayısı: 160 / Kategori: Roman

Schoolgirl with Books
bottom of page