Poesis Kitap - Aydın Zeyfeoğlu
top of page
Schoolgirl with Books

Poesis Kitap - Aydın Zeyfeoğlu

"Pandemi süreciyle birlikte daha önce hiç yaşanmamış bir deneyimin içinde bulduk kendimizi. Yayınevlerinin kalbi fuarlarda atar. Hâliyle bu süreç bizi fuar serüveninden uzaklaştırdı. Sanal mecrada okura ulaşmak göründüğü kadar kolay değil. Biz kendimizi doğru yansıtmaya çalışıyoruz."


Aydın Zeyfeoğlu
Aydın Zeyfeoğlu - Poesis Kitap Genel Yayın Yönetmeni

Emre Albayrak, Poesis Kitap Genel Yayın Yönetmeni Aydın Zeyfeoğlu ile yayıncılık sektörü, Neo Yayın Grubu ve bünyesinde önemli bir yer tutan Poesis Kitap, Poesis Edebiyat Dergisi, birlikte çalıştıkları yazarlar, yayımladıkları kitaplar ve okurlarla olan ilişkileri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.


Emre Albayrak: Poesis Kitap’ın kuruluş hikâyesinden, Poesis isminin anlamından ve sizin Poesis kitaba katılma serüveninizden bahseder misiniz?

Aydın Zeyfeoğlu: Poesis Kitap ve Noesis Kitap 2019 yılında Ali Turan tarafından kuruldu. Poesis Kitap ve Noesis Kitap Şubat 2020'de Abdullah Turan yönetiminde olan Neokursan.com Ticaret A.Ş ile birleşerek Neo Yayın Grubu’nu kurdu. Grup bünyesinde Poesis Kitap, Noesis Kitap, Poetry Kitap, Pets Kitap olmak üzere dört yayınevi markamız, Neokusam.org Edebiyat, Kültür- Sanat platformu, Neokursan.com ve Kitapfly.com kitap satış siteleri ve Poesis Edebiyat Dergisi bulunuyor. Poesis Kitap, grubun kilit noktasını oluşturuyor.


Felsefede Poiesis, "Bir insanın daha önce var olmayan bir şeyi meydana getirdiği faaliyettir." Poesis ismi bu kelimeden anlamlandırıldı.


Poesis Kitap'ın yönetimini devralmadan önce Dolunay Aker ile birlikte editoryal faaliyet yürüttüğümüz Masa65 Ajans'ı kurduk. Poesis Kitap’la da ortak çalışmalar yapıyorduk. Birleşmeden sonra Abdullah bey birikimimize güvendiği için Poesis Kitap'ın yönetimine geçmem için teklifte bulundu. Abdullah bey ile uyumlu şekilde çalışacağımı düşündüğüm ve birçok konuda fikir birliğinde olduğumuz için teklifi kabul ettim. Şubat 2020'den itibaren Poesis Kitap'ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmekteyim.


E.A: “Edebiyatın masasını boş bırakmamak için” şeklinde bir sloganınız var, bunu biraz açabilir misiniz? Neyi ifade ediyor bu slogan?

A.Z: Kendini edebiyatın sahibi sanan gruplara karşı bir reflekstir. Bunlara ister ödül cemaati deyin ister yayınevi ister kişiler etrafında cemaatvari toplanan gruplar deyin...


Birçok edebiyat ödülünde jüri olarak değişmez isimler vardır. O yarışmalara gönderilen dosyaların kaçı gerçekten okunup değerlendirmeye alınıyor? Basit bir hesap yapan herkes bilir, verilen sürede o gelen dosyaların tamamının okunamayacağını. Tabii asistanlarına, stajyerlerine okutmuyorlarsa.


Bu kişilerin referansları ile sizinle ilgili yazılar, söyleşiler her platformda yer alır. Onlarla iyi geçinmeniz koşulu ile kendilerince size yol verirler. O grupların dışında kalanlar ve onlara karşı olanlar düşman ilan edilir. Biz bu grupların hiçbirinin içinde olmadık, olmayacağız. Bu gruplar edebiyatı kirleten ve edebiyata zarar veren ve tarihin çöplüğünde hak ettikleri yeri alacak olan topluluklardır.


Bunlara boyun eğmeyen nice yetenekli yazar ve şair edebiyattan uzaklaşıp yazmayı bıraktı.

Tam da bu noktada biz de diyoruz ki: "Artık Poesis Kitap var. Güçlü değiliz ama haklıyız." Bu yapıda birlikte nefes almak, birlikte büyüyerek birlikte kendi yolumuzu açmak için elini taşın altına koymaktan korkmayan tüm yazar/yazar adayları, şair/şair adayları dostlarımızı selamlıyoruz.


Sloganımızın neden bu şekilde olduğunu karşılayacak nice örnekler verebiliriz. Ama çok da uzatmak istemiyorum.


Sloganımızla "Artık bu masada biz de varız. Düzeninizi bozmaya geldik." diyoruz.

Sloganımız, edebiyatı kendilerine rant kapısı yapanlara tokattır.


E.A: Türk yayıncılığının bugününü nasıl görüyorsunuz? Ekonomik sorunlar, dağıtım problemleri, okura ulaşma zorlukları… Bu tarz sorunlarla Poesis Kitap nasıl mücadele ediyor?

A.Z: Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Pandemi sürecinin uzaması hareket alanımızı sınırladı. Sektörün en önemli satış kanalı olan kitap fuarları pandemiden ötürü yapılmıyor. Dolayısıyla dar alanda paslaşmaktan başka yapacak pek bir şey yok.


Dağıtım konusunda sıkıntımız yok. Tüm dijtal kanallarda yer alıyoruz. Ancak dağıtım şirketleriyle birçok yayınevinin de yaşadığı en hassas sıkıntı ödeme alamamak veya ödemeleri geç almak. İşte tam bu noktada yayıncılar birliğinin dağıtım konusunda çok güçlü bir alternatif olarak elini taşın altına koyması gerek. Yayıncılar birliği güçlü bir dağıtım ağı kurarak ve aylık ödemeler yapmak koşuluyla yayıncıların nefes almalarını sağlayabilir.

Dağıtım şirketleri dışında birçok bağımsız dijital platformlardan da kitaplarımızı hızlı şekilde okurlarımıza ulaştırmaktayız. Süreçten dolayı fuarlar, etkinlikler ve imza günleri olmadığından dolayı okurlarımızla yakın temas kuramıyoruz ama kitaplarımızı onlara hızlı şekilde ulaştırmaya devam ediyoruz.


Bu dönemde mücadele alanımız kısıtlı olduğu için Poesis Kitap olarak sadece ayakta kalmaya çalışıyoruz. Pandemiden sonra hızlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.


"Tek kriterimiz nitelik. Edebi nitelik taşıyan her türden dosyayı yayımlıyoruz."

E.A: Yazar ve kitap seçimlerinizdeki yayınevi kriterleriniz nelerdir? Dosya başvurularında nelere dikkat edersiniz? Yeni dosya gönderecek olan yazar adaylarına neler tavsiye edersiniz?

A.Z: Tek kriterimiz nitelik. Edebi nitelik taşıyan her türden dosyayı yayımlıyoruz. Kurgu dışı kitaplar da... Yenilikçi, avangart, deneysel kitaplar da...


Gelecek vadeden her dosya ve her yazar bizim için kıymetlidir. Bizimle birlikte yola çıkan her yazarımızla birlikte yolun sonuna kadar gitmek isteriz.


Dosya başvurularında, cinsel istismar, bir topluluğa düşmanlık, özgürlük karşıtı vb. dosyalar, tereddütsüz reddedeceğimiz dosyalardır.


Poesis Kitap gelecek vadeden her yazar-şair/yazar-şair adayının çekinmeden dosyalarını yollayabilecekleri bir yapı.


E.A: Poesis Kitap yerli edebiyata destek veren bir yayınevi. Bu tercihin sebepleri nelerdir?

A.Z: Değişim ve yenilik yapmak istiyorsanız önce kendinizden başlarsınız. İşe, kendi içimizdeki yeteneklere yer vermekle başladık. Onları yok saymak söylemlerimizle çelişmektir. Önce birlikte nefes alacağız, sonra alanımızı dünya edebiyatıyla genişleteceğiz.


E.A: Önümüzdeki dönemlerde çeviri edebiyatla ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz o zaman…

A.Z: Elbette düşünüyoruz. Ama telifi kalkan kitaplar dışında ülkemizde henüz çevrilmemiş/yayınlanmamış çeviri kitaplar önceliğimiz olacak. Bununla ilgili planlamaları yapmaya başladık.


E.A: Poesis Kitap’la okurlarınız arasında nasıl köprü kuruyorsunuz? Yayınevi-okur ilişkileriniz nasıl, kitaplarınıza aldığınız tepkilerden bahseder misiniz?

A.Z: Pandemi süreciyle birlikte daha önce hiç yaşanmamış bir deneyimin içinde bulduk kendimizi. Yayınevlerinin kalbi fuarlarda atar. Hâliyle bu süreç bizi fuar serüveninden uzaklaştırdı. Sanal mecrada okura ulaşmak göründüğü kadar kolay değil. Biz kendimizi doğru yansıtmaya çalışıyoruz. Yeterli mi? Elbet değil. Bir enerji yakalayabildik okurlarımızla. Fuarlar başlayana kadar bu enerjiyi diri tutacağız ve fuarlarla birlikte bu enerjiyi büyüteceğiz.

Genelde olumlu dönüşler geliyor okurlardan. Az da olsa olumsuz dönüşler de var tabii. Bizim için tüm dönüşler kıymetlidir. Hepsini dikkate alıyoruz.


E.A: Grafik tasarım, kaliteli baskı, mizanpaj gibi konularda nelere dikkat ediyorsunuz?

A.Z: Tabii ki işinin ehli profesyonel kişilerle çalışmaya dikkat ediyoruz. Kapak tasarımı, tanıtım bülteni, kitap ismi ve editoryal çalışma ile ön planda olan bir yayıneviyiz.


E.A: Poesis Kitap ekibinden biraz bahseder misiniz, yayıncılık mutfağınızda kimler var?

A.Z: Genel Koordinatörümüz Ali Turan. Pazarlama, satış ve reklam koordinatörümüz Abdullah Turan. Editörlerimiz, Dolunay Aker ve Bedirhan Kurt. Yayın danışmanımız Ferit Sürmeli. Ve ben.


E.A: Şimdiye kadar hangi kitapları bastınız? Hangi kitaplar okuyucudan iyi tepkiler aldı?

A.Z: Anemoia - Mert Mengilli (Şiir)

29 - Ferit Sürmeli /Dolunay Aker /Aydın Zeyfeoğlu (Dünya Edebiyatında İlk-Deneysel) - Phoenix Edebiyat Serisi 1

Kabına Sığmayan Zerre - İlhami Batı (Şiir) - Phoenix Edebiyat Serisi 2

Asme'nin Rüyası "Dersim’den Masallar" - Serdar Çelik (Masal)

Ruhumdaki Kara Kutu - B. N. Kara (Şiir)

Eğer Tesadüf Değilse - Özgür Soylu (Öykü) - Phoenix Edebiyat Serisi 3

Mavi B'adem - Tuncay Akbaba - (Şiir)

Burası Henüz Hiçbir Yer - Ferit Sürmeli (Öykü) - Phoenix Edebiyat Serisi 4 "Antalya Edebiyat Günleri En İyi İlk Öykü Kitap Ödülü-2020"

İyi Zamanlar Takvimi - Cem Ateş (Şiir)

Gizli Yolun Notları - Hasan Akbaba (Roman)

Sarı Mikrofon - Özkan Bozkurt (Başarı Hikâyesi) - Başarılı Hayatlar Serisi 1

Maskeli B. Alo - Halil Ergüven (Şiir)

Mavi Tekerlekli Bisiklet - Serdar Sevgi (Öykü)


Bunlar dışında şu an yayına hazırladığımız kitap çalışmaları var.


Kendini aşan ve geleceğe iz bırakacak dosyaları Phoenix Edebiyat Serisine alıyoruz. Phoenix Edebiyat Serisinde dört kitabımız var. Seri dışında kalan diğer kitaplarımız da serinin çizgisine yakın ivmede duran kitaplarımızdır.


"Şu an Cem Ateş'in İyi Zamanlar Takvimi şiir kitabı ve Ferit Sürmeli'nin Burası Henüz Hiçbir Yer öykü kitabı başta olmak üzere tüm kitaplarımız okuyucularla iyi bir enerji yakaladı."

E.A: Keşke biz yayımlasaydık dediğiniz yazarlar ve kitaplar oldu mu? Olduysa hangileri?

A.Z: Şu ana kadar keşkemiz olmadı. Biz yeni kurulan ve zorlu bir süreçte (pandemi) faaliyet sürdürmeye çalışan yayıneviyiz. Önceliklerimiz var, onları tamamlamadan "keşke" diyecek duruma gelemeyiz. Zamanla...



E.A: “Okurun kalbine bir ok” sloganıyla da Poesis Edebiyat Dergisi yayımlanıyor. Biraz da dergiyi konuşalım. Poesis Edebiyat Dergisi nasıl bir dergidir, neyi amaçlıyor, hedef kitlenizi kimler oluşturuyor?

A.Z: Adı üstünde edebiyat dergisi. Şiir, öykü, deneme, yazı, söyleşi vb. eserlerin yer aldığı bir dergi.

Amacımız nitelikli eserler yayınlamakla birlikte, ismi duyulmamış ama nitelikli eserler yazan yeni şair ve yazarları keşfetmek. Ki amacına hizmet ediyor. Örneğin Görkem Özçelik, tüm sayılarımızda yer alan yetenekli bir şair adayı.


Nitelikli dergi okumak isteyen herkes hedef kitlemizi oluşturur.


Biz de Pandabiyat olarak dergiyi ücretsiz olarak okumak isteyen okurlarımız için link bırakalım: Poesis Edebiyat Dergisi


E.A: Poesis Kitap olarak masanızda şu an neler var? Yeni projelerden biraz bahseder misiniz?

A.Z: Phoneix Edebiyat Serisinde dört, toplamda on üç kitap yayımladık. Yayına hazırladığımız kitaplar var. Onların çalışmalarını yapıyoruz. 2021 Ocak ayında yeni bir seri başlattık. Başarılı Hayatlar Serisi, yayınevimizin ikinci serisi. Çeviri serimizin de hazırlıklarına başladık. Pandemi sürecini atlattıktan sonra bu serimizi başlatacağız. Bunlar dışında çok önemsediğimiz bir proje var. Beklentilerimizi karşılayacak altyapıyı oluşturduktan sonra özellikle gelecek vadeden dosyalar ile ilgili hızlı bir üretim sürecine başlayacağız.

Schoolgirl with Books
bottom of page